Restriktionerna lättar - reglering av öppettider tas bort
28 Jun 2021
-Vi ser att utvecklingen går åt rätt håll. Från den första juli tar vi nästa stora steg mot att avveckla restriktionerna och öppna upp samhället. Så från 1 juli så gäller nästa steg, förklarade kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
Sittande förtäring gäller och nu kan restaurangerna gå tillbaka till sina ordinarie öppettider.
- Det är sittande förtäring och avstånd mellan borden som gäller, sa generaldirektör Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.
Amanda Lind förklarade också att man nu kommer att kunna ta hänsyn till lokaler, med hur många som kan vistas i den.
- Så att de som deltar i ett arrangemang ska kunna hålla avstånd. Både vid in- och utgång, vid toaletter, serviceställen, serveringsställen under arrangemanget.
- Folkhälsomyndighetens vill betona att vi måste fortsätta att vara försiktiga och hålla avstånd, även om smittspridningen har gått ner. 57 procent av alla vuxna har nu fått sin första dos, det är väldigt bra, sa Johan Carlson.
Han förklarade att från och med 1 juli kan fler träffas även utanför den egna kretsen, men att fortsatt försiktighet gäller.- iakta distans, tvätta händerna och träffas utomhus.
På serveringsställen:
Regleringen av öppettiderna tas bort från 1 juli
Ingen begränsning på storlek på sällskap på uteserveringar.
Nya nivåer på hur många som kan vara med på mässor, konserter och så vidare.
Kvar: Sittande förtäring och en meters avstånd mellan sällskap gäller ute och inne.
Ökning inomhus till max 8 personer per sällskap.
Storlek på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med 1 juli, nivå 2:
Från och med den 1 juli tillåter regeringen fler personer att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Särskilda regler gäller vid evenemang utomhus som delats upp i sektioner. Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster, som privata fester, i hyrda lokaler höjs till max 50.
Individer bör även i fortsättningen stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel. Alla verksamheter i Sverige ska fortsatt vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.
– Vi uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Alla bör fortsätta att hålla avstånd i offentliga miljöer. Om vi fortsätter så här kommer vi att gå in i hösten med i ett bra läge och kan fortsätta att ta bort restriktioner, sa Johan Carlson.
På frågan hur det kommer att se ut framöver svarade socialminister Lena Hallengren så här:
- Ambitionen är att kunna hålla de tider, att steg 3 träder i kraft den 15 juli och steg 4 och 5 i september. Som det ser ut nu så ser det ut som vi håller oss till önskat scenario.
Av: Annika Rådlund Foto: Getty Images
28 Jun 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"