Så får du perfekt vispad grädde till midsommartårtan
19 Jun 2019
Den klassiska jordgubbstårtan har i mångt och mycket kommit att symbolisera den svenska sommaren. Tårtan har därför en given plats på midsommarbordet.
När grädde ska vispas är det vanligt att den blir för rinnig att klä in tårtan i, eller att den snabbt övergår till smör.
- Vispgrädde tillverkad på svensk mjölk och med hög fetthalt ger dig ett bra utgångsläge, säger Magdalena Falk, Brand Manager Cooking Dairy recipe ingredients på Arla.
Tips och råd när du ska vispa grädde:
Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30% är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till 5°C, gärna i 12 timmar före du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare.
När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen till grädden blir fluffig.
Kanske det viktigaste tipset av alla, är att komma ihåg att ta med sig en kylväska med kylklampar när man åker och handlar. Grädde som åkt runt i butiken och sedan kanske i en varm bil, smakar inte bara sämre utan blir inte stabil och då spelar det ingen roll om man följt alla andra tips!
.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Arla
19 Jun 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: