Sju vanligaste misstagen vid uppsägning av hyreskontraktet
13 Okt 2020
JURISTKRÖNIKA: För att undvika oönskade konsekvenser bör du, både om du ska utföra eller har mottagit en uppsägning, alltid kontrollera handlingen noggrant. Vi på AG Advokat är experter inom kommersiell hyra och hjälper er gärna med dessa frågor.
1. Rätt avtal
2. Parter
Det ska framgå vem som är avsändare av uppsägningen. Uppsägningen bör undertecknas av hyresvärden eller dennes ombud. Hyreslagen anger dock inte att hyresvärdens uppsägning måste undertecknas, så något absolut krav på en underskrift föreligger inte. Bara om det i avsaknad av en underskrift kan råda osäkerhet om vem som skickat uppsägningen eller dennes behörighet inte kan styrkas, kan uppsägningen underkännas.
3. Tidsfrister
För lokalhyresavtal som löper på längre tid än nio månader är uppsägningstiden alltid minst nio månader. Har längre uppsägningstid avtalats, gäller den längre uppsägningstiden. Notera dock att om parterna avtalat om en kortare uppsägningstid, till exempel tre månader, kan hyresgästen använda sig av denna. Hyresvärden måste dock iaktta den lagstadgade uppsägningstiden om nio månader. Ett avtalsvillkor om en ömsesidig uppsägningstid om tre månader kommer i praktiken vara nio månader för hyresvärden, men endast tre månader för hyresgästen.
4. Villkorsändring
Hänvisas det till bilagor som saknas eller innehåller uppsägningen motsägelsefulla uppgifter? Finns beräkningsgrund för villkor om tillägg på hyran, till exempel för fastighetsskatt? Om ni vill justera hyran måste beloppet specificeras i uppsägningen, det räcker inte att endast ange att hyran ska höjas eller sänkas. Notera även att en uppsägning för villkorsändring inte kan avse ändrad area då det medför att ett nytt objekt upplåts. Försumlighet kan inte repareras i efterhand. Otydliga villkor i uppsägningen kan resultera i att uppsägning anses ogiltig.
5. Giltigt skäl vid förlängningsvägran
6. Underrättelse
7. Delgivning
Om man som företag blir uppsagd från sitt hyresavtal är det oerhört viktigt att man gör allt rätt och i rätt ordning. I så fall har man i princip alltid rätt till ersättning. Detta förutsatt att man inte av någon anledning förverkat hyresrätten.
Helena Bjälkemo, Partner på AG Advokat
13 Okt 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: