Smaker från skog och trädgård på Tallink Siljas nya Menu Nordic
2 Jun 2023
Den nya Menu Nordic är skapad av köksmästaren Jonas Niklasson från fartyget Silja Symphony.
–Vi kockar på de olika fartygen turas om att skapa menyn när den den byts ut. Nu var det min tur och då har jag fokusetat på intressanta smakkombinationer och närproducerade råvaror som är i säsong.
Menyn förnyas tre gånger om året och finns även i vegansk version.
– Menyn är inspirerad av de fräscha nordiska råvaror som endast är tillgängliga från trädgård och skog under vår- och sommarsäsongen: maskros, nässlor, ramslök, rabarber, sparris och jordgubbar. Såsen till torsken är exempelvis smaksatt med maskrossirap som tillför en ljuvlig bittersöt smak, säger Jonas Niklasson.
Uppläggningarna är också en viktig del av serveringen och det har även lagts tid på att välja passande porslin. Femrättersmenyn Menu Nordic, kommer att serveras på restaurang Bon Vivant ombord på fartygen Silja Serenade och Silja Symphony, och ombord på fartyget Baltic Queen serveras den i restaurang Gourmet.
–Den här menyn speglar verkligen mitt svenska kulinariska arv, och den väcker också fina minnen från min barndom. Kalvrätten på menyn är till exempel en twist på min mormors recept på kalvstek, som jag som barn avnjöt varje söndag hemma hos mina morföräldrar.
- Jag är otroligt stolt över den här menyn. Den är säsongsbetonad, rolig och genuint nordisk och jag hoppas att våra gäster kommer att uppskatta och njuta av den.
Fartygets sommelier har tagit fram ett vinpaket som är speciellt anpassat till avsmakningsmenyn.
– Vad många inte vet är att på fartygen har vi serveringstillstånd inte bara i restaurangen utan på hela fartyget. Så en gäst kan ta med sig ett glas från restaurangen in i nästa om man till exempel inte har druckit ur. Man kan också ta med sig mat mellan restaurangerna - om till exempel barnen inte vill äta från femrättersmenyn utan istället ha hamburgare från grillrestaurangen eller något annat så kan man ta med sig det. Om personalen har tid så kan de hämta annars kan man själv ta med det, berättar Erika Jansson som ärkommunikationschef på Tallink Silja.
MENU NORDIC 2023
• Råbiff på svenskt nötkött med fänkålsemulsion, picklad fänkål, gurka, senapsfrön, vaktelägg och löjrom
• Sotad och gravad fjällröding med blomkålspuré, senapsvinägrett smaksatt med kaffe, sallad på färskpotatis och friterad lök
• Ångkokt torskfilé och stekt kammussla med vitvinssås smaksatt med maskros, nässelpesto, tomat, maskroskapris och färskpotatis
• Ugnsstekt kalv med gräddig äppelcidersås, rökt sidfläsk, bakad potatis och pressad gurka
• Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng
MENY NORDISK VEGAN
• Grönsakscocktail med stekt marinerad tofu, avokado, sparris och senapsvinägrett smaksatt med kaffe
• Potatis- och tryffelkrokett med rostad grön sparris, blomkålspuré, hasselnötter och kallpressad rapsolja
• Terrine på sparris, blomkål, kikärter och gulbeta, grönsaksbuljong på rostade grönsaker och vitlök, solrosfrön och stekt lök
• Saltbakad spetskål glaserad med ramslökspesto, ragu på mungbönor, potatis och spenat, och krämig kantarellsås
• Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng
2 Jun 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: