Spöken och pumpor kan vara farliga...
30 Okt 2020
Katarina Olofsson är inspektör på Elsäkerhetsverket och arbetar med produkter och elsäkerhet och hon ger här sina bästa säkerhetstips.
Hur kan el användas på fel sätt under Halloween?
- Om du exempelvis vill ha ljusdekoration utomhus och den har en sladd med stickpropp. Alla elprodukter som används utomhus och som kopplas till elnätet måste vara gjorda så att de tål fukt och kyla. Det ska stå på produkten om den är tillverkad för utomhus- eller inomhusbruk. En inomhusprodukt som inte klarar fukt och som används ute kan i värsta fall bli strömförande.
Kan det vara farligt med lampor som drivs av batterier?
- Batterier är att föredra med tanke på brandrisk och risk för elchock. Vi ser att de flesta Halloweenprodukter med belysning idag är batteridrivna vilket är bra tycker vi på Elsäkerhetsverket.
Hur vet jag att min ljusslinga får användas utomhus?
- Det finns något som heter IP-klass och siffrorna som står där talar om hur den får användas. Förkortningen IP står för International Protection och ju högre siffran är desto bättre skydd har produkten, som till exempel att den tål vatten och fukt. Produkter som är gjorda för att kunna användas utomhus ska ha IP-klass 44 eller högre. Använd inte en elprodukt utomhus som saknar IP-beteckning då är den troligtvis gjord för använda inomhus.
Kan jag skarva från ett uttag inomhus?
- Nej, det är ingen bra idé på grund av flera anledningar. Alla produkter som används utomhus måste vara jordade vilket inte alla uttag inomhus är. Sladdar som dras genom fönster och dörrar riskerar att klämmas och gå sönder så strömförande delar kan kommas åt. Tänk på när du drar sladdar i din trädgård så att inte bilar kör över dem eller att de ligger i vägen på annat sätt. Jordfelsbrytare är en billig livförsäkring, den bryter strömmen om olyckan är framme och har du inte en installerad finns det portabla att köpa.
Min pumpalampa har inget CE-märke, är den farlig då?
- CE-märket betyder att den som tillverkat produkten lovar att produkten uppfyller kraven på säkerhet, om du följer bruksanvisningen. Har din produkt inget CE-märke kan det bero på att den inte är tillverkad för att säljas i Europa. Utanför Europa finns det inte något krav på CE-märkning.
CHECKLISTA FÖR ELPRODUKTER UTOMHUS:
-Kolla att produkten är CE-märkt
-IP-beteckning lägst 44
-Bruksanvisning på svenska
-Sladdar och stickkontakter i bra skick
-Inga skarvsladdar genom fönster eller dörrar
-Använd jordfelsbrytare
Av: Annika Rådlund
Källa: Elsäkerhetsverket/ kopplasakert.se
Bild: iStock/Elsäkerhetsverket
30 Okt 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: