Stellagalans kvinnliga kockar intar Kockarnas Krog på Stockholm Food & Wine
6 Nov 2019
Kockarnas Krog är bara öppen under Sthlm Food & Wine, 8-10 november på Stockholmsmässan och även i år är det Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, som är teamledare. Han har i samarbete med Stellagalan samlat några av Sveriges mest meriterade kvinnliga kockar som står för årets meny som har lite extra fokus på hållbarhet:
Louise Johansson, kock på Lilla Spinneriet i Göteborg, finalist i Årets Kock 2019, vinnare av Årets Mästerkock 2011.
Malin Söderström, driver Moderna Museets restaurang, vinnare av Stellagalans hederspris 2019.
Frida Nilsson, head chef för restaurang MJ’s i Malmö, Årets Stellakock 2019.
Maria Printz, sörmländsk matentreprenör, Årets Stellabagare 2018.
Stellagalans syfte är att synliggöra meriterade och ambitiösa kvinnor inom svensk gastronomi, och arbetar för en jämställd restaurangbransch. Fredrik Eriksson har från starten 2016 stöttat Stellagalan:
En årets matkreatörer på Kockarnas Krog, som även prisats på Stellagalan, är matentreprenören och bagaren Maria Printz från Stallarholmen vars bidrag är en lika läcker som lyxig ”Sörmlandssmörgås”:
– Jag vill lyfta fram lokala sörmländska råvaror. Brödet är mitt eget Sörmländska bryggarbröd, där en av ingredienserna är drav som är en restprodukt vid öltillverkning som vanligtvis slängs. Ett bra exempel på återbruk! I övrigt har jag utgått från råvaror som är i säsong, som rostade betor, lufttorkad vildsvinsskinka, och en remoulad gjord på Sörmlands signaturråvara äpplen.
Förutom Sörmland representerar hon även Stellagalan.
– Stellagalan är ett jätteviktigt initiativ, vi behöver bli fler kvinnor på ledande positioner inom alla områden av svensk gastronomi. Att många kvinnor hoppar av sin yrkesbana på grund av att branschen är för enkönad är ett stort problem. Det har också konstaterats att kök med hög jämställdhetsnivå även blir mer framgångsrika.
Sthlm Food & Wine
Sthlm Food & Wine är Nordens största mat- och dryckesevent Sthlm Food & Wine 2019 äger rum 8-10 november på Stockholmsmässan. Här finns många av Sveriges mest framstående kockar och matprofiler på plats och det erbjuds spännande provsmakningar av mat, vin och annan dryck. Parallellt med Sthlm Food & Wine går mässan Allt för hälsan.
Av: Annika Rådlund Källa: Stockholmsmässan
6 Nov 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"