Sverige vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or
21 Mar 2024
![Sverige vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or](/sverige-vidare-till-varldsfinalen-av-bocuse-d-or-400035/nyhet-files/Untitled-3%20(4)%20copy%20-nw%20gustav%20leonhardt%20nw.jpg)
- Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.
Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fickanvändas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxti Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldigamatkultur. Rätten bestod bland annat av skrei medugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatisoch ingefära.
Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt medtraditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Härblandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen. Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.
-Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld! säger Gustav Leonhardt,Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder motvarandra i världsfinalen av Bocuse d’ Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.
21 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
![](https://boa.docu.info/dyn/eip/edit/staticpage/00/14/73/hr.jpg)
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: