Sverige vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or
21 Mar 2024
- Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.
Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fickanvändas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxti Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldigamatkultur. Rätten bestod bland annat av skrei medugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatisoch ingefära.
Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt medtraditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Härblandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen. Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.
-Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld! säger Gustav Leonhardt,Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder motvarandra i världsfinalen av Bocuse d’ Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.
21 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen