Sverige vidare till världsfinalen av Bocuse d’Or
21 Mar 2024
- Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer, säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Europa-finalen av Bocuse d’Or fick samtliga 20 deltagande europeiska länder 5 timmar och 30 minuter på sig att tillreda två olika rätter med olika råvaror i de två kategorierna platter och plate.
Platter-serveringen går ut på att presentera en rätt som inte bara håller högsta kvalitet smakmässigt, utan som även serveras på ett kreativt, elegant, och gärna extravagant sätt. Serveringen sker i den här kategorin på ett större serveringsfat och råvarorna som fickanvändas var norsk Skrei, pilgrimsmussla och klippfisk. Här valde Gustav att utforska element från sin uppväxti Sörmland i kombination med Sveriges mångfaldigamatkultur. Rätten bestod bland annat av skrei medugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatisoch ingefära.
Plate-kategorin går ut på att presentera en rätt medtraditionell servering, på en enkel tallrik, som på restaurang. Här fick de tävlande använda sig av renkött från norska byn Røros och norsk LINIE Akvavit. Härblandade Gustav inslag från norra Sverige med den familjära känslan av söndagsmiddagar med familjen. Rätten bestod av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.
-Nu laddar vi om för finalen i Lyon, där vi siktar mot guld! säger Gustav Leonhardt,Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
I slutet av januari 2025 ställs 24 deltagande länder motvarandra i världsfinalen av Bocuse d’ Or, däribland team Sweden med Gustav Leonhardt i spetsen.
21 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fabriken by Pontus Frithiof öppnar i Nacka Strand
"Vi är inspirerade av lokalernas industriromantiska charm men vill också bjuda på en upplevelse bortom det förväntade"
-
Hjortviken Country Club öppnar idag
Hotellet satsar på skärmfria hotellrum
-
Strawberry utökar i Danmark
"Hotellet har ett magiskt läge"
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”