"Väldigt Swedish Vego Balls" med ny typ av protein
15 Jun 2020
Mycorena skapar hållbart svampbaserat protein med fokus på att minska avfall, vatten och markanvändning i livsmedelsindustrin. Cirkulär ekonomi "win-win" med hjälp av svampens kraft.
"Väldigt Swedish Vego Balls" är tillverkade av Promyc(TM), en helt ny ingrediens baserad på svampprotein, även känd som mycoprotein.
Mycoprotein är ett naturligt och näringsrikt veganprotein framställt genom jäsning, som liknar processen att brygga öl. Svamparna växer med en naturlig struktur och ger denna produkt en köttig tugga, utmärkt stekyta och en unik smak.
Mycorenas fokus är att gå glokalt, de beskriver att målet för produkterna är att vara lokalt producerade fast globalt. Processen för att skapa Promyc(TM) kan enkelt återskapas i alla länder, för att göra Promyc(TM) lokalt producerad var som helst i världen.
Mycorena AB är ett göteborgsbaserat svenskt bioteknikföretag som utvecklar alternativt protein från ätliga svampar. Mycorena använder en unik patentskyddad teknik som använder livsmedelsindustrins avfall eller sidoströmmar för att producera 100% veganprotein. Deras proteinvarumärke, Promyc ™, lanserades i sommar och syftar till att lösa de aktuella proteinutmaningarna som livsmedels- och foderindustrin står inför.
Mycorena's process är starkt inriktad på cirkulär ekonomi, där protein med högt värde skapas från livsmedelsindustrins avfall med svampbioteknik, vilket i praktiken innebär en uppskalning av industriella avfallsströmmar för att generera ny inkomstkälla för livsmedelsindustrin. Mycorena hade hittills fått flera erkännande- och startpriser både hemma och utomlands. Företaget bygger nu sin första demonstrationspilotanläggning i Sverige, som efter avslutad blir Skandinaviens första demonstrationsanläggning för att producera alternativ svampbaserad proteinprodukt.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Mycorena
15 Jun 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: