Viktor Westerlind ska sätta sin prägel på Operakällaren
1 Sep 2021
Viktor Westerlind har en lång meritlista och har tidigare belönats med bland annat tre stjärnor i Guide Michelin tillsammans med restaurangen Frantzén. Utöver sina många år som kökschef har Viktor tävlat för svenska kocklandslaget där han tagit silver i Culinary World Cup och guld i Culinary Olympics. År 2009 vann han även Årets Kock.
Den 37-åriga kocken tar över efter Stefano Catenacci, som fick sluta i november förra året efter anklagelser om sexuella trakasserier. Under våren stod det klart att Viktor Westerlind tackat ja till positionen som ny kökschef, och den 1 augusti tog han över inför restaurangens öppning som skedde i slutet av månaden.
Om Operakällaren
Operakällaren öppnades för första gången år 1787 och har sedan dess bytt skepnad flera gånger. På 1950-talet tog Sveriges då främste krögare, Tore Wretman över köket där han jobbade sida vid sida med kollegan Werner Vögeli i flera decennier. Strax efter nyinvigningen år 1961 gjorde de den första middagen för svenska hovet, 10 år senare utnämndes Werner Vögeli till Hovköksmästare och år 1977 till Hovtraktör.
Viktor Westerlind berättar att han vill hitta en balans mellan både det klassiska och det moderna, Det har tagits in nytt porslin, och han har förstås satt en ny meny.
Där finns bland annat förrätten. Tomater från Skilleby med rosor & hibiskus, kyld consommé på röda vinbär parfymerad med rosor- & verbena, emulsion på citrongräs, isade rädisor och piment d espelette. På en satt 5-rätters meny finns även Terrine på ekologisk Foie Gras vindruvor från Vreta Kloster, Signalkräftor kokta med krondill ,kummin och pilsner, Halmad skånsk vaktel och Hönsthallon kryddade med älgört, apelsinblomsvatten, pistaschsorbet och saltad pistaschpraliné.
Det har även blivit en del förändringar i matsalen, bardelen har fått nya soffgrupper och fåtöljer. Den delen hålls det då och då presentationer och provningar men används annars till gäster som kan inleda med till exempel Operakällarens egen champagne och kanapéer, eller dricka sitt kaffe med praliner där.
- Vi ser fram emot att gå in i Operakällarens nästa fas tillsammans med en sådan erfaren och hyllad kock som Viktor Westerlind, säger Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren.
Operakällaren drivs idag av Nobis Hospitality Group. År 1997 fick Operakällaren en stjärna i Guide Michelin och har även hela fem röda bestick i prestigeguiden. Utöver att vara Hovleverantör är Operakällaren medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Operakällarens Matsal har blivit utsedd till ”Sveriges vackraste restaurang” med sin kulturminnesmärkta originalinteriör från 1895 med väggmålningar av Oscar Björk, förgylld ekpanel och takkronor i kombination med inslag av modern design.
- Vi ser fram emot att gå in i Operakällarens nästa fas tillsammans med en sådan erfaren och hyllad kock som Viktor Westerlind, säger Abbe Ibrahim, VD på Operakällaren.
Operakällaren drivs idag av Nobis Hospitality Group. År 1997 fick Operakällaren en stjärna i Guide Michelin och har även hela fem röda bestick i prestigeguiden. Utöver att vara Hovleverantör är Operakällaren medlem i "Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité" - en sammanslutning av världens förnämsta restauranger.
Operakällarens Matsal har blivit utsedd till ”Sveriges vackraste restaurang” med sin kulturminnesmärkta originalinteriör från 1895 med väggmålningar av Oscar Björk, förgylld ekpanel och takkronor i kombination med inslag av modern design.
Text och foto: Annika Rådlund
1 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fabriken by Pontus Frithiof öppnar i Nacka Strand
"Vi är inspirerade av lokalernas industriromantiska charm men vill också bjuda på en upplevelse bortom det förväntade"
-
Hjortviken Country Club öppnar idag
Hotellet satsar på skärmfria hotellrum
-
Strawberry utökar i Danmark
"Hotellet har ett magiskt läge"
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”