Värmland hamnar i topp bland Sveriges län i KRAVs ekorankning i år, sett till både betande djur och jordbruksmark. Under 2024 var 26 procent av djuren i Värmland ekologiskt hållna, och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Det visar statistik från Jordbruksverket som KRAV har sammanställt.
– I ekologiska jordbruk arbetar man extra mycket för att djuren ska ha det bra och för att gynna biologisk mångfald, säger Jonas Carlberg, ansvarig primärproduktion och näringspolitik på KRAV.
I KRAVs samlade ekorankning, där både djurhållning och jordbruksmark ingår, hamnar Värmland i topp. 26 procent av djuren i länet var ekologiskt hållna 2024 och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete.
I Sverige som helhet var 15 procent av djuren ekologiskt hållna och 17 procent av jordbruksmarken brukades med ekologiska metoder. KRAV-certifierade gårdar stod för en majoritet av den totala ekologiska djurhållningen och brukade jordbruksmarken.
– På KRAV-certifierade gårdar får djuren leva ett så naturligt djurliv som möjligt. KRAV har ett beteslöfte som innebär att alla djur får vara utomhus mycket och beta. Dessutom stärker ekologiska metoder jordbrukets motståndskraft mot klimatförändringar, säger Jonas Carlberg.
Ekologiska metoder är grunden för en hållbar livsmedelsproduktion. Det innebär bland annat att odling av spannmål, grönsaker, frukt och bär sker utan naturfrämmande bekämpningsmedel och utan konstgödsel. KRAV-certifieringen går längre än EU:s ekologiska regler kräver, och har extra tuffa krav som bidrar till biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor för dem som arbetar med att producera KRAV-märkta varor.
– När du som konsument väljer ekologiska och KRAV-märkta varor bidrar du till att minska spridningen av bekämpningsmedel och till att öka den biologiska mångfalden, säger Jonas Carlberg.

Samlad placering i ekoranking
- Värmland
2. Gävleborg
3. Jämtland
4. Dalarna
5. Södermanland
6. Västra Götaland
7. Östergötland
8. Örebro län
9. Stockholms län
9.Uppsala län
9. Gotland
12. Västernorrland
12. Jönköpings län
14. Västmanland
15. Kronoberg
16. Halland
17.Västerbotten
18. Skåne
18. Kalmar län
20. Blekinge
21. Norrbotten
KRAV driver utvecklingen av ekologiska och hållbara livsmedel, och är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning för mat. KRAV-märkt mat bidrar till ökad biologisk mångfald, god djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor. KRAV är en ekonomisk förening, ägd av 21 medlemsföretag och organisationer.
Källa: KRAV. Statistiken kommer från Jordbruksverket.