När Copenhagen Cooking, Köpenhamns matfestival, för tionde gången går av stapeln de tio sista dagarna i augusti kommer huvudstaden att vara full av gastronomiska begivenheter, från helstekt spädgris till gourmet. Med stöd från Nordea-fonden har matfestivalen i år särskilt fokus på matupplevelser för barn, som kan ta ”körkort” till grillen, lära sig att sylta och baka, samt tävla i mathantverk i den årligen återkommande begivenheten Cooking Kids. H.K.H. prinsessan Marie besöker som mecenat Cooking Kids i Københavns Madhus.
Ett av de största barnevenamangen vid sommarens matfestival är Cooking Kids – Barn tävlar i mathantverk, som går av stapeln i Københavns Madhus den 26 augusti med deltagande av Copenhagen Cookings mecenat, H.K.H. prinsessan Marie. Här tävlar skolklasser i att hacka färsk fisk till fiskfärs, steka köttbullar, laga remouladsås och mycket annat. Prinsessan deltar i omröstningen och kommer att leda den avslutande vinstceremonin.
Cooking Kids arrangeras i samarbete med Københavns Madhus och är ett projekt som sätter fokus på barns färdigheter i köket och bidrar till större matglädje. På längre sikt påverkar det framtidens folkhälsa och Nordea-fonden stödjer därför projektet med 1,3 miljoner danska kronor.
”Med tävlingen vässar de många Cooking Kids sina sinnen och matkunskaper på ett roligt sätt. Barnen får gemensamma matupplevelser och matglädje som de tar med sig hem till familjen och förhoppningsvis vidare genom livet”, säger Henrik Lehmann Andersen, direktör i Nordea-fonden, som stödjer hälsosamma liv.
Mat och måltider ska vara roligt och spännande
Copenhagen Cookings ökade fokus på barn är en del av en större strategi, där ena målet är att bidra till en sund matkultur i Danmark både nu och i framtiden.
”Vi upplever ett stadigt ökande intresse hos våra gäster för evenemang som omfattar barn, men det handlar först och främst om att Copenhagen Cooking är till för alla, oavsett om du är barn eller vuxen. Vi vill gärna ge barnen en fest så att vi med lekfulla metoder sätter fokus på barns kompetens i köket och deras allmänna kunskap om de råvaror som vi använder i vår mat. På så sätt vill vi också bidra till framtidens folkhälsa utan förmanande pekfingrar. Barn ska in i kärnan av mathantverket och uppleva mat och måltider som något roligt och spännande”, förklarar Lasse Fridberg Bilstrup, utvecklingsansvarig för Copenhagen Cooking.
Gourmet i barnhöjd
Många andra aktörer på årets festival erbjuder också olika arrangemang riktade mot barnen, som får både utmana smaksinnet, prova sina krafter i köket och på ett lekfullt sätt inhämta ny kunskap om mat och råvaror.
Arla Food Fest ställer ännu en gång upp i Kongens Have med ett fullspäckat program för barn och ungdomar. Barnen kan smaka sig igenom Meyers Madmodsløb, dansa sig till en smoothie i YoYo Danceklub och göra juice tillsammans med Økologisk Landsforening.
Gourmetbegivenheten Nordic Taste, som har varit ett fast inslag av Copenhagen Cooking i många år, hoppar också på barntåget. Nordic Taste har fått en lillasyster, Nordic Taste Kids, som bjuder på gourmet i barnhöjd. Även Meyers Madhus bidrar till barnfesten och erbjuder barnen ett omfattande grillkörkort så att de med rätta kan inta platsen som familjens grillmästare, efter att de har lärt sig att laga barbecuemarinader och använda rubs och glaces.
Barnen kan också delta i olika sushikurser, markvandring till Økologisk Høstmarked och workshoppar inom bland annat bakning, syltning och urban gardening, där barnen lär sig att skapa självvattnande krukor för kryddörter. Se Copenhagen Cookings program på: www.copenhagencooking.dk.
Copenhagen Cooking, som arrangeras av föreningen Copenhagen Cooking och en rad av stadens gastronomiska aktörer, har funnits i en augustiutgåva sedan 2005 och en vinterutgåva sedan 2011. Copenhagen Cooking är en hyllning till landets matkultur, det nordiska köket och våra lokala råvaror. Copenhagen Cookings sommarutgåva hålls nästa gång den 22–31 augusti 2014. Läs mer på www.copenhagencooking.dk, där du hittar festivalens aktuella program, eller följ oss på vår Facebook-sida: http://on.fb.me/1dpXF9j.