Årets julbordsfavoriter
15 Dec 2019
På uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 102 svenskar hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. De traditionella julrätterna som julskinka, Janssons, sill och ris à la Malta är fortsatt i topp. 1 av 6 säger att de kommer äta mindre kött den här julen, men samtidigt säger 25% att de kommer äta mer svenskt kött. Särskilt de yngre vill se mer grönt och icke-animaliskt på julbordet.
− Julen är vår mest traditionella högtid. Men som vi ser i undersökningen så betyder inte det att allt står still. Tvärtom, varje år ser vi flera små, spännande förändringar i svenskarnas mat- och dryckesvanor. Det är uppenbart att de yngre har annorlunda preferenser än de äldre, till exempel vad gäller köttätande. Men det som gör julmaten så härlig är att man verkar lägga till snarare än att dra ifrån, och på så sätt kan alla få det de vill. Julbordet är en skön mix av tradition och förnyelse, och det speglas i hur de svenska livsmedelsproducenterna twistar till våra vanliga julprodukter med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
Undersökningen visade också att drömgästen vid julbordet är psykiatrikern och populärvetenskaplige författaren Anders Hansen.
Här kan du ladda ner hela undersökningen
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Livsmedelsföretagen
15 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"