Brister i matlandet Sverige

19.Brister-i-Matlandet

Celiakiungdomsförbundets nulägesrapport visar att det nya matlandet Sverige bara är en hägring för gluten- och laktosintoleranta.

I Celiakiungdomsförbundets nulägesrapport av den ­gluten- och laktosfria marknaden 2012 har närmare 200 gluten- och laktosintoleranta svarat på en enkät om ­gluten- och laktosfritt i restauranger, caféer, matbutiker och skolor. Frågorna handlar om kunskapen, utbudet, bemötandet och placeringen av gluten- och laktosfria specialprodukter.
Resultatet visar att 39 procent tycker att kunskapen om gluten­intolerans på caféer och restauranger är dålig. 15 procent att den är mycket dålig. Endast fyra procent tycker att den är mycket bra. Hela 62 procent tycker att kunskapen om laktosintolerans på caféer och restauranger är dålig. Endast åtta procent tycker att den är bra.
– Vi måste göra något åt det här. Det är väldigt talande siffror för att det finns mycket att förbättra. Vi vill nu se kraftfulla åtgärder från regeringen för att öka kunskapen om gluten- och laktosfritt. Ingen ska behöva vara rädd att bli sjuk eller bli sjuk av mat på grund av gluten- eller laktosintolerans, säger Sophie Brömster, förbundsordförande i Svenska Celiakiungdomsförbundet SCUF.
Regeringen har satt som mål att Sverige ska bli det nya mat­landet i Europa. Men Restauranger som inte vet vad glutenfritt är, som blandar ihop gluten- med laktosfritt och som till och ­med ­serverar gluten till personer som ber om glutenfritt visar att vägen­ dit inte är öppen för alla. Många gluten- och laktosintoleranta väljer­ att inte äta ute eftersomde inte kan vara säkra på att inte bli sjuka.
– Det borde ses som diskriminering att inte kunna äta ute som alla andra. Vi måste se till så att kunskap finns. Restauranger måste­ förstå allvaret i det hela, men också vilka vinster som finns att göra, säger Sophie Brömster.

Skolmaten får kritik
Skolmaten fick i undersökningen ett lika bra som dåligt betyg. ­Antingen är det bra i skolan eller så är det dåligt. Problemen ­handlar dels om att få sämre mat och inte den mat som står på ­menyn, och dels om att få fel mat och ingen mat alls. Det finns de som varje dag undrar om de kommer få mat och om den då ­kommer vara säker att äta.
– Det är oerhört frustrerande och nedslående att bli bemött så här av vuxna personer i skolan. Sämre, skadlig eller ute­bliven ­skolmat sänker prestationsförmågan att ta in kunskap, vara ­social och­ ­fysisk aktiv. Det behövs kraftfulla åtgärder även här för alla elever oavsett har rätt till skolmat, som dessutom ska vara ­näringsrik, säger Sophie Brömster.
Svenska Celiakiungdomsförbundet
Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) är intresseorganisationen och mötesplatsen för över 7500 barn och unga 0-35 år med gluten- och laktosintolerans. SCUF är Sveriges största ungdomsförbund för funktionsnedsatta och medlemmarna är organiserade i sex regioner.

Text: Annika Rådlund  Källa: SCUF  Illustration: Louice Järveryd

Läs också