Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gemla firar 160 år och lanserar en bok om historien bakom möblerna

 
  • Möbelföretaget Gemla firar 160 år 2021 och lanserar boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin.

    Möbelföretaget Gemla firar 160 år 2021 och lanserar boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin.

  • Några av Gemlas stolar från sekelskiftet.

    Några av Gemlas stolar från sekelskiftet.

Föregående
Nästa
 
 I samband med Gemlas 160-årsjubileum lanseras boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin. I boken finns många av de stolar som idag finns på restauranger och hotell runtom i landet.

Gemla är ett känt varumärke för många i restaurangbranschen, ett flertal av deras stolar finns på företag runtom i landet, allt från barstolar till fåtöljer i böjträ.

Idag är det Sveriges enda möbelfabrik som behärskar konsten och hantverket att forma massivt trä med hjälp av vattenånga. De använder enbart massiv, certifierad bok och ask i samtliga möbler. Tillverkningen som från början till stor del bestod av leksaker i trä, och därefter främst stolar, består i dag av möbler som fåtöljer, bänkar, klädhängare, sänggavlar och bord.

– Vi är väldigt stolta över Gemlas historia. I dag ser vi att hållbara möbler och material i samtida, attraktiv design är mer eftertraktat än någonsin. Gemla står starkt rustat för att föra fram svenskt möbelhantverk internationellt, säger Benny Hermansson, VD och ägare av företaget. 

Företaget tillverkar inte bara nytt utan renoverar också äldre möbler från fabriken, bland annat restaurangstolar.

– Det är väldigt intressant också för många att köpa återbruk, det ligger verkligen i tiden.

Gemlas möbler designas av många av Sveriges främsta formgivare, bland andra Jonas Bohlin, Mia Cullin, Pierre Sindre, Carina Seth Andersson och David Ericsson och längre tillbaka bland andra, Sigurd Lewerentz, Gunnar Asplund, Uno Åhrén och Yngve Ekström. 

I år lanseras flera nya möbler, däribland, stolen Vilde av Jonas Bohlin, kontorsstolen Hilma Spinn av David Ericsson och bänken Lave av Pierre Sindre. 

Författarna Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Kerstin Wickman och Anders Houltz lyfter historien, den gedigna hantverkskunskapen, tekniken bakom att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet fram till idag. Även planerana framåt för presenteras i boken.




Av: Annika Rådlund Foto: Gemla