Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd

 
  • Nu presenteras tävlingsledningen och tävlingsgruppen för Årets Kock 2025.

    Nu presenteras tävlingsledningen och tävlingsgruppen för Årets Kock 2025.

  • Tävlingsledningen i Årets kock 2025.

    Tävlingsledningen i Årets kock 2025.

Föregående
Nästa
 
Planeringen inför tävlingen Årets Kock är i gång. Nu presenteras de kockar som ska utforma tävlingens alla moment – från receptkvalet och kvalfinalen till den stora finalen som äger rum i oktober 2025.

Tävlingsgruppen, som ska utforma Årets Kock 2025, kommer precis som tidigare år att ledas av Viktor Westerlind (Årets Kock 2009) tillsammans med tävlingsledningen bestående av Jonas Dahlbom (juryordförande och Årets Kock 1996) och Stefan Eriksson (råvaruansvarig och Årets Kock 2005). 
Jimmi Eriksson (Årets Kock 2016) kommer arbeta parallellt med Viktor Westerlind som en del av förberedelserna inför att ta över rollen som tävlingsledare 2026.

De som kompletterar tävlingsledningen och utgör tävlingsgruppen för Årets Kock 2025 är Jonas Lagerström, som driver de hyllade restaurangerna Etoile, Celeste och Stella Pizza, Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019 och krögare på Human i Göteborg, Louise Johansson som driver Taste by Louise och har tävlat i Årets Kock-finalen både 2019 och 2021, samt Malin Söderström som står bakom Moderna Museets restaurang The Fishery (Brunkebergstorg och Teatern) samt M/S Gustafsberg VII.

– Att få arbeta med den här gruppen av otroligt skickliga och erfarna kockar är en enorm styrka. Deras samlade kunskap och kreativitet är avgörande för att skapa en tävling som utmanar, inspirerar och driver på den gastronomiska utvecklingen i Sverige, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock.

Årets Kock:s VD Helene Kugelberg ser fram emot en ny och spännande tävlingssäsong:

– Det känns fantastiskt att starta resan mot Årets Kock 2025 med ett så starkt team i ryggen. Med tävlingsgruppens expertis och passion för matlagning vet jag att vi kan skapa en tävling som inte bara uppfyller våra höga förväntningar, utan också fortsätter att sätta svensk gastronomi på kartan, säger Helene Kugelberg.

Tävlingsledningen Årets Kock 2025:


Viktor Westerlind vann Årets Kock 2009, är tävlingsledare för Årets Kock. Viktor har tidigare varit kökschef på Operakällaren i Stockholm och har arbetat på flera framstående restauranger som Frantzén, den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i Guide Michelin, Aira, Fredsgatan 12 samt Pontus Group. Han har även tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012.

Jonas Dahlbom vann Årets Kock 1996, är juryordförande i Årets Kock tävlingsgrupp och driver Dahlboms mat & bar i Linköping. Utöver vinsten i Årets Kock 1996 kom Jonas fyra i Bocuse d’Or 2005 och coachade Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, när han vann guld i EM 2014 och brons i Bocuse d’Or 2015.

Stefan Eriksson
 vann Årets Kock 2005, är råvaruansvarig i Årets Kock tävlingsgrupp och driver Brutalisten i Stockholm med stort fokus på råvaror. Han är också provningsledare för Exceptionell Råvara där man utvecklar spetsen av svenska råvaror. Förutom Årets Kock har Stefan bland annat skapat Nobelmenyn 2008.

Jimmi Eriksson
 blev Årets Kock 2016 och var lagkapten för Svenska Kocklandslaget mellan 2017-2020. Tidigare arbetade han på Lilla Ego och idag driver han företaget Foodshapes. Under Årets Kock 2025 kommer Jimmi arbeta parallellt med Viktor Westerlind i tävlingsgruppen för att förbereda sig inför att ta över rollen som tävlingsledare 2026.

Tävlingsgruppen Årets Kock 2025:

Jonas Lagerström var finalist i Årets Kock 2019 och vann Kockarnas Kamp 2020 och 2024. I dag driver han restaurangerna Etoile, Celeste och pizzakedjan Stella Pizza i Stockholm. Jonas var medlem i Svenska Kocklandslaget mellan 2013–2017 och har med Etoile och Celeste tilldelats två Michelinstjärnor.

Martin Moses blev utnämnd till Årets Kock 2019 och driver sedan 2021 den prisade restaurangen Human i Göteborg. Martin inledde sin karriär på PM & Vänner i Växjö och också arbetat som köksmästare på SK Mat & Människor som har en stjärna i Michelinguiden.

Louise Johansson blev den första vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011 och i dag driver hon Taste by Louise, är en framgångsrik matstylist och har tävlat i Årets Kock, där hon nådde finalen 2019 och tog brons 2021. Hon har tidigare arbetat på topprestauranger som Salt & Sill, Upperhouse och VRÅ och skrivit flera kokböcker. År 2022 tog hon hem segern i Kockarnas Kamp.

Malin Söderström står bakom Moderna Museets restaurang i Stockholm, fisk- och skaldjurskonceptet The Fishery med två enheter i Stockholm samt restaurangen och fartyget M/S Gustafsberg VII. Malin har skrivit flera kokböcker, blivit utnämnd till “Årets Restaurangägare 2014” samt agerat huvudkock för Nobelmiddagen 2011.




Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock