I fjol konsumerades över nio miljoner bullar på Kanelbullens dag
30 Sep 2020
I fjol åt 55 procent av svenskarna minst en kanelbulle på Kanelbullens dag och många åt fler än en. Men vår populära bulle är inte bara god, utan den gör även gott. Beräkningar visar att Kanelbullens dag 2019 skapade skatteintäkter som kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten.
Kanelbullens dag infördes år 1999 av Hembakningsrådet och idag tar många bagerier tar in extrapersonal för att hinna med att baka tillräckligt. I år ligger Kanelbullens dag på en söndag, vilket oroar branschen. I fjol blev närmre hälften (41%) av de som åt en bulle bjudna av sin arbetsgivare. Sveriges bagare & konditorer hoppas därför att privatpersoner i år tar en söndagspromenad förbi det lokala bageriet för att njuta av en nybakad bulle.
- Vi älskar att fika i Sverige, och det märks inte minst på Kanelbullens dag. Det är en otroligt viktig dag för branschen som haft det allt annat än enkelt under pandemin. Flera bagerier har överlevt just tack vare att stamgästerna har stödhandlat under krisen. Att köpa en kanelbulle från ditt lokala bageri är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Coronapandemin har drabbat branschen hårt. I snitt uppskattas hantverksbagerierna ha tappat 40 procent av sin försäljning och några bagerier har tappat så mycket som 90 procent. Många har stöttat sitt lokala bageri under krisen, vilket branschen är mycket tacksam för. Försäljningen av bullar skapade i fjol skatteintäkter på 40,7 miljoner kronor – bara på en dag.
- Förutom att Kanelbullens dag är viktig för bageribranschen är även skatteintäkterna som den genererar extra viktiga i år när sjukvården är hårt belastad. Försäljningen av bullar gör inte bara gott för den som avnjuter bullen utan även för många andra. Beräkningar visar att skatteintäkterna från kanelbulleförsäljningen under Kanelbullens dag kan bekosta 24 796 sjuksköterskor eller 33 162 undersköterskor i hemtjänsten under en dag, fortsätter Martin.
Faktaruta Kanelbullens dag
Andel av svenska folket som åt minst en kanelbulle på kanelbullens dag 2019: 55%
Antal kanelbullar som åts 2019: 9 123 684 /Källa: GfK
Snittpris kanelbulle på bageri: 21 kr
Skatteintäkter som kanelbullens dag genererar: 40 690 941
Råvaruåtgång i kg för att baka 9 123 685 kanelbullar utifrån Svenska Bagarlandslagets grundrecept:
Mjöl 273 676
Smör 204 265
Socker 141 597
Vatten 118 989
Pärlsocker 36 495
Jäst 11 899
Ägg 11 899
Kanel 7 833
Kardemumma 3 570
Salt 1 785
Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har ca 400 medlemsföretag.
30 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: