Idag invigs Östermalms saluhall
Nu öppnar Östermalmshallen igen efter fyra år av renovering.
Fler och moderna sittplatser finns på flera ställen runtom i Östermalsmshallen.
Nils Molinder kommer även att husera på övervåningen med en restaurang som öppnar i april.
Östermalmshallen har moderniserats men har ändå kvar stil och känsla från när hallen byggdes.
Paulas och Tysta Marie är två av restaurangerna som har ytterplacering med fönster och ingång ut mot gatan.
5 Mar 2020
– Stockholms stad insåg att man behövde göra en ordentlig renovering om saluhallen ska kunna leva i 100 år till, berättar Ulf Elmqvist som är ordförande för Östermalmshallens företagarförening, vd för Lisagruppen och fjärde generationen som driver butiks- och restaurangkedjan Lisa Elmqvist.
Det var 2012 som Stockholms stad fattade beslutet att saluhallen från 1888 skulle renoveras. En offentlig upphandling inleddes och såväl lokala som internationella arkitektfirmor lämnade in bidrag. Tengbom vann uppdraget och Mark Humphreys blev ansvarig arkitekt.
– Vårt främsta mål har varit att återställa Östermalmshallen till sin forna glans. Det finns inte en levande människa som upplevt Saluhallen så som originalarkitekterna tänkte. Redan 1910 gjordes de första stora ändringarna och eftersom det alltid varit en kommersiell verksamhet har man anpassat byggnaden för att främja handeln, berättar Mark Humphreys.
Saluhallen är kulturminnesskyddad vilket innebär att Stockholms Stadsmuseum varit noga med att så mycket som möjligt från originalbyggnaden bevarats. Den stjärnformade planritningen från 1888 har därför återskapats och man har behållit originaldetaljer i form av färger, målningar och snickerier.
– Det är fortfarande samma saluhall. Vi har inte velat förändra varumärket, utan snarare förstärka det. Det kommer dock finnas några överraskningsmoment, som målningarna på väggarna. När vi tittade på svartvita bilder från 1800- och 1900-talet upptäckte vi att väggarna var täckta av dekorationer och gamla ordspråk. Så vi satte igång en kulörkonservator och efter att ha skrapat bort lager av färg upptäckte vi att det som vi upplevt som en- eller tvåfärgat egentligen bestod av flera starka färger, berättar Mark Humphreys.
Bland alla legendariska handlare finns Melanders Fisk och Tysta Mari som varit en del av hallen i flera decennier. Idag drivs de båda av Melanders Group som även står bakom klassiska restauranger som KB och Ulla Winbladh.
– Hela vår grupp av restauranger och fiskbutiker startade just i Östermalmshallen när bröderna Erik och Nisse Molinder tog över Melanders fiskdisk i slutet på 80-talet. Det har varit en lång väntan att få komma tillbaka men nu ser vi fram emot många år till i hallen, säger Stefan Söderman, vd för Melanders Group.
Restaurangerna har öppet från morgon till kväll, vilket gör att Östermalmshallen blir en ny typ av mötesplats.
– För oss var det viktigt att utveckla ett koncept där allt fokus låg på mat. I mitten av Hallen är det nu en renodlad saluplats och ut mot väggar och gatan har vi placerat restaurangerna. Över saluplatserna har vi dessutom tagit fram nya balkonger som vetter ut mot saluhallen, berättar Mark Humphreys.
Med den nya planritningen välkomnas även nya restauranger. 1999 öppnade Beirut Café sin första krog på Engelbrektsgatan och var då först med att servera libanesiskt på Östermalm. Sedan 14 år tillbaka har de drivit butik i Östermalmshallen och nu öppnar de även en restaurang med utsikt över Nybrogatan.
– Vi har bland annat ett rotisserie med kyckling och kommer kunna erbjuda frukost, lunch och middag – och även servera vin och öl. Man kommer förstås fortfarande hitta meze hos oss, samt ännu fler hälsosamma rätter, berättar Suzy Karroum, ansvarig för Beirut Café i Östermalmshallen.
Östermalmshallen återinvigs torsdag 5 mars och håller öppet från morgon till kväll alla dagar utom söndagar.
B. Andersson Efter. Fågel & Vilt
Beirut café deli - ny restaurang
Betsy Sandberg choklad
Feira (öppnar i april)
M Seger Eftert. Kött & Ost
Ma Tante
Melanders Fisk & Vilt
Mesh
Nybroe Smorrebrod
Paulas (fd Robert´s Coffee)
Texas Longhorn
Tysta Mari
Wellme
Willy Ohlsson Eftr.
5 Mar 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"