För några minuter sedan korades vinnaren i Årets Kock 2016 – SM i professionell matlagning i Stockholm.
Efter att samtliga 16 rätter blivit inlämnade stod det klart vem som är vinnare i Årets Kock 2016 och guldet gick till Jimmi Eriksson , Lilla Ego, Stockholm.
-Det känns obeskrivligt alltså, den här adrenalinrushen, det är obeskrivligt! Det är magiskt! sa Jimmie Eriksson direkt efter tävlingen.
På frågan om vilka tips han vill ge till andra kockar som vill tävla sa han:
-Mycket handlar om psyket och om att ha roligt och gå in för att skapa god mat.
Bronset gick till David Lundqvist , Gute Grill & Bar, Stockholm
Silver till Johan Backeus , Aveqia, Stockholm
Jimmi Eriksson var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen idag, att på fem timmar tillaga två varmrätter. Huvudråvaran i tävlingsrätt nummer ett var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt nummer två bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst femtio procent grönsaker.Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm idag fick Jimmi Eriksson ta emot mejerimedaljen i guld av H.K.H. Prins Carl Philip.
Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson Foto: Jesper Fermgård
Jimmi Eriksson tog emot guldmedaljen för några minuter sedan i Globen. Bilden är en skärmdump från Årets Kocks Livestreaming från tävlingen.
Tävlingen Årets Kock 2016 avgjordes på Annexet/Globen i Stockholm idag den 11 februari och priset delades för fjärde året i rad ut av Prins Carl Philip.
Tävlingen sändes live på www.aretskock.se
Årets finalister var:
Fredrik Andersson , Gothia Towers, Göteborg
Johan Backeus , Aveqia, Stockholm
Jimmi Eriksson , Lilla Ego, Stockholm
Jonas Karlsson , Noga Matstudio, Stockholm
Jonathan Kasche , Lilla Ego, Stockholm
David Lundqvist , Gute Grill & Bar, Stockholm
Daniel Müllern , Ystad Saltsjöbad, Ystad
Manfred Nilsson , Lilla Ego, Stockholm
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Årets Kock sponsras av Arla Foods (Presentatör), LRF och Spendrups (Huvudsponsorer), samt Electrolux, Menigo, Martin & Servera, Svenskt kött, Norges Sjömatråd, Visita, Diversey, Segers och Leröy (Sponsorer). Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Årets Kock är ett dotterbolag till Restaurangakademien och har sedan 1983 arrangerats i samverkan med Gastronomiska Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock.