Mat, dryck och nya trender är ledorden för GastroNord 2024
6 Dec 2023
GastroNord 2024, som går av stapeln på Stockholmsmässan den 9–11 april. Där kommer storkök, hållbarhet, kompetensförsörjning samt bageri och konditori att vara i centrum. Dessutom presenteras två tävlingar vars syfte är att lyfta unga personer inom gastronomin och bygga framtidens kockar.
Mässan Gastronord har under sina snart 40 aktiva år, verkat för att sammankoppla aktörer inom hotell, restaurang och catering för att diskutera för branschen viktiga frågor, träffa utställare och ta del av intressanta seminarier. I år ämnar Gastronord satsa ännu mer på nätverkande och branschmingel, utbyte av kunskap och på utveckling av branschen.
- Morgondagens matsverige är redan här, och på Gastronord samlas de senaste idéerna om framtidens mat och dryck, ny teknik och spännande smakprovningar. I år har vi utökat tävlingsmomenten på mässan med två för mässan nya tävlingar som vi är riktigt stolta över. Vi har också rannsakat oss själva för att kunna erbjuda den bästa branschmässan i Sverige, säger Monika Johannesen, projektledare Gastronord.
Förutom de numera klassiska Gastro Nord-tävlingarna, Glass-SM och Vinordic Wine Challenge introducerar man i samråd med det internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga Kock samt Restaurangakademiens Bocuse d’Or Sweden Commis Award. Tävlingarna syftar till att lyfta fram unga talanger som kommer vara med och bära framtiden inom branschen. Den populära publiktävlingen Glass-SM avgörs sedvanligt på öppningsdagen, och i vintävlingen Vinordic WineChallenge, som går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner, tävlar närmare 2000 olika viner om att belönas med en Gold Trophy. Nytt för i år är att man även har en kategori för viner på burk.
I tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Award, som för andra gången avgörs på Gastronord, är syftet att uppmuntra fler unga kvinnliga kockar att tävla internationellt och slå ett slag för restaurangbranschens karriärmöjligheter. Mässan avslutas med final i Årets Unga Kock, Sveriges äldsta verksamma kocktävling som startade 1977. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma nästkommande generationer av kockar.
Sedvanligt arrangerar även tidningen Hotell & Restaurang tävlingen Bästa Monter Gastro Nord. Du som är besökare eller utställare får rösta på din favorit och de tremontrar som fått flest röster går sedan till final. En jury som består av representanter från Tidningen Hotell & Restaurang tillsammans med Stockholmsmässan utser sedan vilken av de tre finalisterna som blir den slutliga vinnaren. Kriterierna som juryn tittar på är; tillgänglighet, budskap ,exponering, bemötande och funktion. Alla är välkomna att rösta! Vinnaren presenteras på mässans sista dag. Segraren vinner, förutom äran, diplom, blommor och ett reportage i nästkommande nummer av tidningen. Du som röstar har också chansen att vinna fina priser. Röstningen sker i Tidningen Hotell och Restaurangs monter på mässan.
Nedräkningen mot mässtarten har börjat. Bokningarna i full gång både vad gäller scenframträdanden, utställare samt innehåll, där anmälan fortfarande är öppen för både monterplats och tävlingar.
I samband med öppningen av mässan kommer Gastronord att bjuda in till en exklusiv pressträff, där specialframtaget innehåll, ackreditering sker och unika intervjumöjligheter ges. Löpande information om mässan och dess innehåll kommer att delges fram till mässans utförande.
6 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: