PBX och ICHA lanserar kombucha gjord på kaffesump
19 Feb 2024
Varje dag komposteras eller slängs stora mängder kaffesump från hushåll och företag i Sverige. Genom att återanvända förbrukad kaffesump kan kaffebönans livslängd förlängas och smaken och kaffets funktionalitet, som fortfarande finns kvar, nyttjas.
Det har Pressbyråns living lab PBX, tillsammans med dryckesföretaget ICHA och Sweden Foodtech, tagit fasta på. I stället för att låta förbrukad sump från kaffebryggningen i PBX-butiken gå till spillo har den använts för att skapa den nya drycken Icha Kombucha Chai Coffee Grounds.
ICHA Kombucha Chai Coffee Grounds har en kryddig smak av Chai.
– Den nya återbryggda kombuchan är ytterligare ett sätt för oss att testa oss fram för att skapa cirkulära flöden. Tillverkningsprocessen är ett bra exempel på den outnyttjade potential som finns i att omvandla sidoströmmar från vardagliga produkter, i vårt fall kaffet som är en av våra storsäljare, säger Linnéa Borgström, Hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige som är franchiseägare till Pressbyrån och PBX.
Chai Coffee Grounds är bryggd på kaffesump och smaksatt med färska kryddor från Pepperquest.
– Att vi tillsammans med PBX och Sweden Foodtech har tagit fram en kombucha på en restprodukt har varit nytt och spännande samtidigt som det har varit en utmaning. För oss är det viktigt att inte kompromissa med smak, hälsa eller upplevelse när vi sätter nya smaker från grunden. Vilket vi även säkerställt för den här produkten, säger Ash Talukder, VD på ICHA.
– Vi hoppas att detta samarbete kan inspirera fler att ta tillvara på sina restprodukter - det är ett utmärkt sätt för företag, som PBX, att erbjuda hållbara produkter i butik, säger Daniella Illerbrand, Director of content på Sweden Foodtech.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Reitan Convenience
19 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: