Regeringen presenterar nya stödåtgärder
23 Feb 2021
På grund av det ansträngda corona-läget med mycket hög risk för en tredje våg vill Regeringen nu öka takten för att rädda jobb och företag under krisen. Förslag på åtgärder finns sedan tidigare på 63 miljarder kronor och nu ökar Regeringen stödåtgärderna med 14 miljoner ytterligare.
– Vi ser ljuset i tunneln, vaccinet. Men vi har ett fortsatt ansträngt läge. Därför ökar vi takten genom flera nya stödåtgärder. Flera stöd förlängs till och med april, säger finansminister Magdalena Andersson.
Tillsammans med näringsminister Ibrahim Bayland presenterade hon Regeringens nya stödåtgärder.
- Omställningsstödet för hösten och vintern förlängs till och med april 2021, vilket är värt 6,8 miljarder kronor. Det är sökbart från 25 februari och handläggs av Skatteverket.
- Korttidsstödet kan sökas från december 2020 till juni 2021, vilket motsvarar 1,2 miljarder. Det kan sökas hos Tillväxtverket från 29 mars.
- För att förhindra konkurser på grund av likviditetsbrist förlängs anståndet.
- Nedstängningsstödet fördubblas genom att man lägger till lönekostnader, vilket innebär 5 miljarder kronor.
– Det här är omfattande krisåtgärder. Det har redan betalats ut 4,5 miljarder i stöd och totalt om man räknar med alla åtgärder för 2020 och 2021 så uppgår stödet till 389 miljarder kronor, säger Magdalena Andersson.
Det är väldigt olika hur olika branscher har drabbats av krisen. Nedstängningsstödet gäller de företag som drabbas utifrån pandemilagen.
– Nu kan vi se en paus i återhämtningen. Andra kvartalet väntas bli positivt för att ta rejäl fart tredje kvartalet. Industriproduktion är den bransch som har hämtat sig bäst. Redan i augusti hade de återhämtat hela tappet från i våras, medan hotell & restaurang har det fortsatt tufft på minus 40 procent, säger näringsminister Ibrahim Bayland.
Tittar man på alla branscher så har konkurserna 2020 varit färre än 2019. Men det är viktigt att de värst drabbade kan få stöd för att komma ur krisen.
– Att vaccineringen genomförs snabbt är en viktig del i återhämtningen efter corona. Sverige ligger ungefär i mitten om man tittar på EU:s länder, säger Magdalena Andersson.
Hon visar en graf där Malta är snabbast i EU och har vaccinerat 9,7 procent av befolkningen fram till den 19 februari. Danmark ligger på 5,8 procent, Finland på 5,4 och Norge på 5,3. Sverige hamnar på tionde plats med 4,4. Estland ligger på jumboplats med 0,9 procent vaccinerade.
Jenny Fors
23 Feb 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: