Tre vidare till finalen i Årets Lily Bollinger
19 Aug 2022
Sju kvinnliga sommelierer tävlade mot varandra under semifinalen av årets Lily Bollinger Award i tävlingsmomenten blindprov, teoriavsnitt samt ett praktiskt moment. Tillsammans med övriga deltagare briljerade finalisterna med sin kompetens på Tändstickspalatset i Stockholm inför en välrenommerad jury bestående utav tävlingsledare och vinnare av Sommelier-SM Emma Ziemann, Tina Johansson (2017) och Frida Winters (2021 och innevarande Lily) som båda två tidigare vunnit tävlingen.
- Det är som alltid kul att se hur deltagarna möter de utmaningar vi ställer dem inför, de ska samtliga vara stolta över sina insatser. Ska man gå långt i den här tävlingen gäller det att visa upp teoretiska kunskaper, såväl som att strukturerat blindprova vin samt genomföra matsalsmoment under stress med charm och målmedvetenhet. Lily Bollinger Award är en tävling på internationell nivå och vi kan idag stolt konstatera att deltagarna presterar i linje med högt ställda förväntningar, säger Emma Ziemann, tävlingsledare.
I 20 år har Lily Bollinger Award verkat för att uppmuntra kvinnligt tävlande och idag är tävlingen en etablerad del i arbetet med att lyfta kvinnliga sommelierer och uppmärksamma deras expertis. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger och tävlingens namn är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade med männen om att tillverka världens bästa champagne.
Hur känns det att stå i final?
Anette Andersson, 34 år från UmeåNuvarande arbetsplats: Harlequin/Hunger&Törst, Umeå
” Jag deltog förra året och det var en otrolig upplevelse som innebar både spänning och utmaning för mig själv. Jag träffade många kompetenta kvinnor och sommelierer både inom och utanför tävlingssammanhanget, vilket gav hela tävlingsupplevelsen en riktigt guldkant. Det ville jag uppleva igen, dessutom nöjer jag mig sällan med att komma tvåa, tävlingsmänniskan i mig vill alltid vinna”
Cathrine Almqvist, 31 år från StockholmNuvarande arbetsplats: Beach club by Pontus Frithiof
” Det är som en berg och dalbana av känslor och samtidigt en enorm lättnad. Man går in i annan värld, en vinvärld, där jag känner att jag har hittat min plats. Det går inte riktigt att landa förens nästa år”, säger Cathrine med ett stort leende.
Ida Kilåker, 21 år från LundNuvarande arbetsplats: Lenoteket AB samt nyexaminerad
”Det känns verkligen helt galet, trodde aldrig att jag skulle lyckas ta en plats eftersom det är min första tävling. Jag var nog kanske lite för hård mot mig själv tydligen” säger Ida.
Tävlingsmomenten
Deltagarna sattes direkt på prov under semifinalen med ett omfattande skriftligt blindprov av tre viner från Australien. De skulle så ingående som möjligt beskriva vinernas utseende, doft och smak varpå de skulle dra slutsatser om vad som serverats i glasen. Därtill skulle de ge förslag på servering samt mat-rekommendationer. I den teoretiska delen fick tävlingsdeltagarna ett skriftligt prov som bland annat innefattade uppgiften att identifiera vindistrikt och tillverkningsprocesser och att korrigera en omfattande vinlista full med fel. I tävlingens avslutande skede fick deltagarna genomföra ett klassiskt matsalsmoment i form av servering av mousserande vin samt rekommendera mat till fyra ikonviner som juryn valt ut.
Finalen avgörs i september
Den 19 september går Lily Bollinger-finalen av stapeln i Stockholm. Förutom den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Arvid Nordquist
19 Aug 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: