Urban Deli, KTH FOOD och IVL utforskar cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö
11 Nov 2024
Inom ramen för forskningsprojektet har tre odlingssiter placerats ut hos Urban Deli, KTH och IVL. Dessa siter fungerar som testplatser för olika tekniker och metoder som kan främja hållbar stadsodling. Bland de metoder som testas ingår optimering av LED-belysning och miljöparametrar, samt användning av näringsämnen och substrat från urbana avfallsströmmar. I detta projekt ingår även internationella parter som också kommer genomföra tester.
-Det här samarbetet är ett spännande steg för att förstå och utveckla cirkulära livsmedelssystem. Genom våra gemensamma odlingssiter kan vi testa teknologier som näringsåtervinning från stadens restflöden och skapa en modell för långsiktigt smart och hållbar matproduktion i städer runt om i Europa, säger Michael Martin, senior forskare och projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet
Förbättrad variation i stadsodling
Projektet omfattar en rad experiment som inkluderar både korta och långa produktionscykler med grödor som sallat, bönor och tomater. Men ambitionen är att bredda utbudet av grödor som kan odlas kommersiellt i stadsmiljö som till exempel svampar, bär, växtbaserade proteiner och andra plantor. För att säkerställa att produkterna är säkra för konsumtion kommer prover av vatten och biomassa att analyseras för potentiella föroreningar, så som farmakologiska föreningar.
Projektet är en del av EU-projektet FOCUSE där forskare från IVL och KTH tittar på hur urbana odlingar kan bli mer resurseffektiva och miljövänliga genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna.
Genom att föra forskningen närmare allmänheten och tillgängliggöra resultaten från odlingsprojekten hoppas Urban Deli, KTH Food och IVL Svenska Miljöinstitutet att inspirera och skapa större medvetenhet om framtidens livsmedelssystem.
-Vi är stolta över att vara en plats där forskning möter vardagen och där våra besökare får en chans att se hållbar odling i action, säger Håkan Sjöström, platschef på Urban Deli. "Det känns fantastiskt att få inspirera fler till cirkulära matsystem – och vi älskar att vara med och testa nya idéer! Huset Forskaren i sig är ju en plats där det finns utrymme för experiment och med bland annat The Cell som granne går det i hela husets och vårt DNA att göra den här typen av samarbeten”.
Växthuset finns tillgängligt för allmänheten på Urban Deli Hagastaden och vill man veta ännu mer arrangeras ett Breakfast Talk med inbjudna gäster från KTH den 14 november 08.00 på samma enhet.
Urban Deli
Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang och finns idag på Nytorget, Sveavägen, Sickla samt Hagastaden i Stockholm som öppnade våren 2024.Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Urban Deli ingår i Axfoodkoncernen.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Urban Deli
11 Nov 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"
-
AMF Fastigheter har Sveriges snyggaste kontor 2024
Förstapriset till AMF Fastigheters nya hjärnvänliga kontor i mötes- och handelsplatsen MOOD.
-
Blackstone Steakhouse har nu öppnat sin 17:e restaurang
"Det bästa med konceptet är ändå att det ger våra gäster en måltidsupplevelse utöver det vanliga"
-
Hyatt Place Gothenburg Central öppnar i Göteborg
"Med Hyatt´s mycket starka varumärken kommer vi att ge Göteborg en ny dimension på hotellmarknaden som idag domineras av skandinaviska hotellkedjor"
-
Frida Ronge är nu kreativ ledare för hållbara matupplevelser på Strawberry
"Att fortsätta arbeta med mat och nu med mer fokus på hållbarhet i en ännu större omfattning inom Strawberry känns otroligt ärofyllt"