Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Urban Deli, KTH FOOD och IVL utforskar cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö

 
Urban Deli, KTH FOOD och IVL utforskar cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljöUrban Deli, KTH FOOD och IVL Svenska Miljöinstitutet utforskar cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö. Urban Deli har, i samarbete med KTH Food och IVL Svenska Miljöinstitutet, lanserat ett forskningsprojekt som syftar till att främja cirkulär livsmedelsproduktion genom hydroponisk odling. Genom detta projekt utforskas innovativa tekniker som kan omvandla urbana restflöden till resurser för matproduktion.

Inom ramen för forskningsprojektet har tre odlingssiter placerats ut hos Urban Deli, KTH och IVL. Dessa siter fungerar som testplatser för olika tekniker och metoder som kan främja hållbar stadsodling. Bland de metoder som testas ingår optimering av LED-belysning och miljöparametrar, samt användning av näringsämnen och substrat från urbana avfallsströmmar. I detta projekt ingår även internationella parter som också kommer genomföra tester.

-Det här samarbetet är ett spännande steg för att förstå och utveckla cirkulära livsmedelssystem. Genom våra gemensamma odlingssiter kan vi testa teknologier som näringsåtervinning från stadens restflöden och skapa en modell för långsiktigt smart och hållbar matproduktion i städer runt om i Europa, säger Michael Martin, senior forskare och projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet

Förbättrad variation i stadsodling

Projektet omfattar en rad experiment som inkluderar både korta och långa produktionscykler med grödor som sallat, bönor och tomater. Men ambitionen är att bredda utbudet av grödor som kan odlas kommersiellt i stadsmiljö som till exempel svampar, bär, växtbaserade proteiner och andra plantor. För att säkerställa att produkterna är säkra för konsumtion kommer prover av vatten och biomassa att analyseras för potentiella föroreningar, så som farmakologiska föreningar.

Projektet är en del av EU-projektet FOCUSE där forskare från IVL och KTH tittar på hur urbana odlingar kan bli mer resurseffektiva och miljövänliga genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna.

Genom att föra forskningen närmare allmänheten och tillgängliggöra resultaten från odlingsprojekten hoppas Urban Deli, KTH Food och IVL Svenska Miljöinstitutet att inspirera och skapa större medvetenhet om framtidens livsmedelssystem.

-Vi är stolta över att vara en plats där forskning möter vardagen och där våra besökare får en chans att se hållbar odling i action, säger Håkan Sjöström, platschef på Urban Deli. "Det känns fantastiskt att få inspirera fler till cirkulära matsystem – och vi älskar att vara med och testa nya idéer! Huset Forskaren i sig är ju en plats där det finns utrymme för experiment och med bland annat The Cell som granne går det i hela husets och vårt DNA att göra den här typen av samarbeten”.

Växthuset finns tillgängligt för allmänheten på Urban Deli Hagastaden och vill man veta ännu mer arrangeras ett Breakfast Talk med inbjudna gäster från KTH den 14 november 08.00 på samma enhet.


Urban Deli 
Urban Deli är en blandning av matbutik, saluhall, bar och restaurang och finns idag på Nytorget, Sveavägen, Sickla samt Hagastaden i Stockholm som öppnade våren 2024.Urban Deli driver även en cateringverksamhet samt uthyrning av konferens- och festlokaler i Stockholm. Urban Deli ingår i Axfoodkoncernen.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Urban Deli