Världens första VM för servitörer avgörs på Foodexpo
30 Jan 2020
När Foodexpo bjuder in till Nordens största livsmedelsmässa i MCH Messecenter Herning den 22-24 mars ska det trancheras, flamberas och öppnas champagneflaskor med sabel. Här kan besökarna se den allra första upplagan av VM för servitörer, arrangerat av Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
- Servitörerna har fört en något undanskymd tillvaro men det vill vi ändra på nu. Många tror att servitörsyrket enbart handlar om att placera tallrikar med mat framför restauranggäster, men i yrket ingår det så mycket mer. När man går på restaurang förväntar man sig att få en upplevelse, och det är i hög grad servitörerna som bidrar till att leverera denna upplevelse. Därför har vi valt att anordna en internationell tävling som lyfter fram servitörerna så att de får visa upp allt de bemästrar, berättar Uffe Nielsen, ordförande för Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
- Det var ett helt naturligt val. Det arrangeras redan andra tävlingar på mässan, vilket skapar uppmärksamhet, så VM ska naturligtvis också arrangeras här, säger Uffe Nielsen
VM för servitörer avgörs parallellt med att Nordens bästa kock, Nordens bästa juniorkock och Nordens bästa servitör ska utses, vilket också avgörs på mässans tredje dag i hall E. Här står finalister från Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland redo att briljera för att få kalla sig nordisk mästare.
Även Danmarks bästa kock och servitör utses på Foodexpo. Det sker redan på söndagen då mässan öppnar, då tio kockfinalister tävlar om att skapa den bästa trerättersmenyn, medan fem servitörtalanger tävlar om att ge den bästa servicen. Allt i ett försök att erövra de prestigefyllda titlarna Årets kock och Årets servitör.
- Det ger fantastiska synergier att samla tävlingarna på en plats. Det ger ökad uppmärksamhet, lyfter branschen och skapar en grogrund för innovation. Samtidigt är det en stor fördel rent publikmässigt eftersom branschen redan finns samlad på mässan. Vi ser otroligt mycket fram emot detta - och det kan publiken också göra, menar ordföranden.
Foodexpo äger rum den 22-24 mars i MCH Messecenter Herning, som fylls till brädden av inspirerande utställningar och nya trendområden, samtidigt som besökarna kan se fram emot ett stort och spännande aktivitetsprogram.
30 Jan 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"
-
AMF Fastigheter har Sveriges snyggaste kontor 2024
Förstapriset till AMF Fastigheters nya hjärnvänliga kontor i mötes- och handelsplatsen MOOD.
-
Blackstone Steakhouse har nu öppnat sin 17:e restaurang
"Det bästa med konceptet är ändå att det ger våra gäster en måltidsupplevelse utöver det vanliga"
-
Hyatt Place Gothenburg Central öppnar i Göteborg
"Med Hyatt´s mycket starka varumärken kommer vi att ge Göteborg en ny dimension på hotellmarknaden som idag domineras av skandinaviska hotellkedjor"
-
Frida Ronge är nu kreativ ledare för hållbara matupplevelser på Strawberry
"Att fortsätta arbeta med mat och nu med mer fokus på hållbarhet i en ännu större omfattning inom Strawberry känns otroligt ärofyllt"