Världens första VM för servitörer avgörs på Foodexpo
30 Jan 2020
När Foodexpo bjuder in till Nordens största livsmedelsmässa i MCH Messecenter Herning den 22-24 mars ska det trancheras, flamberas och öppnas champagneflaskor med sabel. Här kan besökarna se den allra första upplagan av VM för servitörer, arrangerat av Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
- Servitörerna har fört en något undanskymd tillvaro men det vill vi ändra på nu. Många tror att servitörsyrket enbart handlar om att placera tallrikar med mat framför restauranggäster, men i yrket ingår det så mycket mer. När man går på restaurang förväntar man sig att få en upplevelse, och det är i hög grad servitörerna som bidrar till att leverera denna upplevelse. Därför har vi valt att anordna en internationell tävling som lyfter fram servitörerna så att de får visa upp allt de bemästrar, berättar Uffe Nielsen, ordförande för Kokkelandsholdet og Kokke Forening Danmark (KF Danmark).
- Det var ett helt naturligt val. Det arrangeras redan andra tävlingar på mässan, vilket skapar uppmärksamhet, så VM ska naturligtvis också arrangeras här, säger Uffe Nielsen
VM för servitörer avgörs parallellt med att Nordens bästa kock, Nordens bästa juniorkock och Nordens bästa servitör ska utses, vilket också avgörs på mässans tredje dag i hall E. Här står finalister från Danmark, Sverige, Norge, Island och Finland redo att briljera för att få kalla sig nordisk mästare.
Även Danmarks bästa kock och servitör utses på Foodexpo. Det sker redan på söndagen då mässan öppnar, då tio kockfinalister tävlar om att skapa den bästa trerättersmenyn, medan fem servitörtalanger tävlar om att ge den bästa servicen. Allt i ett försök att erövra de prestigefyllda titlarna Årets kock och Årets servitör.
- Det ger fantastiska synergier att samla tävlingarna på en plats. Det ger ökad uppmärksamhet, lyfter branschen och skapar en grogrund för innovation. Samtidigt är det en stor fördel rent publikmässigt eftersom branschen redan finns samlad på mässan. Vi ser otroligt mycket fram emot detta - och det kan publiken också göra, menar ordföranden.
Foodexpo äger rum den 22-24 mars i MCH Messecenter Herning, som fylls till brädden av inspirerande utställningar och nya trendområden, samtidigt som besökarna kan se fram emot ett stort och spännande aktivitetsprogram.
30 Jan 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: