Julshower lyfter det traditionella julbordet

Julbordet serveras i ett stort tält. Julbordet serveras i ett stort tält.

Moderna julbord är riktigt livliga tillställningar. Moderna julbord är riktigt livliga tillställningar.

Ronneby Brunns julbord brukar bli omtalade eftersom de bjuder på överraskningar och nyheter. Speciellt kombinationen med julshow tycks gå hem bland besökarna. I år det Nanne Grönvall som är det stora dragplåstret.
– Vi räknar med sammanlagt 10 000 julbordsgäster, säger Angelica Coleman som är marknadschef på hotellet.

Ronneby Brunn har sedan länge ordnat julbord, och det är en tradition som hotelledningen vill förvalta och utveckla. Sedan 2005 har man kompletterat julborden med större shower vissa kvällar, och det har visat sig vara ett vinnande koncept.
– Det är för att möta en förändrad efterfrågan, även julbordstraditioner­ utvecklas och det har gjort att vi styrt om en del, säger Angelica Coleman och tillägger att numera­ är besökarnas intresse för att ta sig en svängom till ett dansband betydligt svalare än förr. Istället vill de se rikskända artister i professionella och färgsprakande shower.

Nanne Grönvall är årets dragplåster. Nanne Grönvall är årets dragplåster.

A Nanne Rockin Christmas
Årets artist är Nanne Grönvall som tillsammans med sin man Peter Grönvall och the Moneypennies gör en specialkomponerad julshow som de kallar ”A Nanne Rockin Christmas” och som är framtagen exklusivt för Ronneby Brunn. Hotellet marknadsför showen som en fartfylld sprakande julshow med mycket energi och glädje.
Julshowen säljs i två olika paket. I det dyraste får gästerna förutom­ tillgång till julbordet och showen även logi, frukost och spa.
– Showen drar mycket publik, men fortfarande är det själva julbordet­ som står i centrum. Däremot är antalet rätter inte lika viktigt längre utan vi försöker istället lyfta fram de delar som är viktigast.
– Vi arbetar kvalitativt med ett stort fokus på maten och traditionella­ tillagningssätt. Tillsammans med ett brett utbud av upp till hundra olika rätter vill vi skapa en typisk julatmosfär, det ska verkligen dofta jul på alla sätt.

Amerikanskt jullandskap
Hotellets julbord serveras i ett speciellt jultält som är fyllt med stora­ bufféer i vad som påminner om ett amerikanskt jullandskap.
– Logistiken kring bufféerna är något vi arbetat hårt med och numera kan 600 gäster ta del av hela julbordet på mindre än 30 minuter, vilket är fantastiskt och uppskattats av gästerna som inte vill stå och köa, säger Angelica Coleman som räknar med att kunna­ välkomna cirka 600 gäster per gång.
Julbordet med show är inbokat under tolv kvällar och sedan har hotellet sina traditionella familjejulbord på söndagar.
– Totalt hoppas vi på cirka 10 000 gäster inför julen.
Den övervägande delen av besökarna kommer från södra ­Sverige, som då bokar julbordsweekend samt lokala och regionala företag och organisationer som bjuder personalen eller kunderna.
– Lönsamheten är god och vi ser julborden som en viktig del för Ronneby Brunns totala verksamhet. Dessutom får vi en hel del värdefull uppmärksamhet från pressen och besökarna.

Öppet i tre sekel
Brunnshotellet invigdes 1897 och blev snabbt landets ledande kurort där den svenska och internationella societeten minglade. Brunnsdrickandet upplevdes dock som omodernt under mellankrigs­tiden och när RESO fick arrendera hotellet satsade de på en ren turisminriktning.
1959 brann huvudbyggnaden ned och först 1961 kunde ett nytt och mer modernt hotell tas i bruk. I dag har cirkeln slutits och många gäster kommer hit för kurortsbesök. På hösten 2002 stod Sveriges då ­modernaste spa-anläggning färdigt.

Text: Peter Fredriksson Foto: Ronneby Brunn

Läs också