I år tänker vi briljera och toppa korven med Sveriges egen supermat – kålen. Det är gott, hälsosamt och billigt. Och vi blandar den med mayo för en krämig och len smak. Här är några goda serveringsförslag framtagna av Fredagskockan Mattias Larsson.
Grillmiddag för fyra personer
– 8 Lithells grillkorv – välj mellan nyheten Lithells smal grillkorv eller den klassiska tjocka grillkorven
– 8 bröd – välj vilka du gillar, våga testa baguette
Välj sedan topping, eller gör flera olika så kan alla välja om de vill ha kål, kål eller kål.
Krämig surkålsslaw
– 200 g surkål
– 150 g majonnäs
– 1 msk dijonsenap
Krama ur surkålen ordentligt så den inte blir för blöt. Blanda sedan alla ingredienser och toppa korven.
Fänkålssallad
– 1 fänkål, tunt skivad
– 1 tsk pressad citronjuice
– 1 dl majonnäs
– 1/2 dl pumpakärnor att strö över fänkålssalladen
Blanda fänkål, citronjuice och majonnäs, smaka av med salt. Toppa korven med fänkålssallad och knapriga pumpakärnor.
Syrad kål och senapsmayo
– 200 g finstrimlad vitkål
– 0,5 dl äppelcidervinäger
– 20 g smör
– 1 dl majonnäs
– 2 msk grovkornig fransk senap
Lägg vitkål, äppelcidervinäger och smör i en kastrull och låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av med salt. Blanda majonnäs och senap. Klicka syrad kål och senapsmayo på korvarna, toppa med någon grön liten kvist om du har det hemma.