Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs
17 Feb 2024
Den nya hybridköttbullen har halverad mängd kött, resten är ersatt med ärtprotein. Den är tillverkad av svenskodlad ärta och svenskt nötkött, som inte bara minskar klimatavtrycket med nästan hälften, utan även levererar samma smak och konsistens som en traditionell köttbulle.
-Vi ser en tydlig trend som växer fram i form av ”plant forward” istället för plant based. Plant forward innebär att kött kan fortsatt finnas med, men basen är framförallt grönsaker och baljväxter, vilket är bra för både klimatet och för hälsan. Våra hybridprodukter svarar väldigt bra på den nya trenden och är en väg till mer grönt och växtbaserat för fler barn och vuxna, säger Kristina Fransson, direktör för Orkla FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.
Det finns en stor enighet om att de allra flesta i västvärlden äter för mycket animaliska livsmedel, om man ser till vad som är bra för hälsan och klimatet. Något som även ligger helt i linje med de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna.
Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är nästintill identisk med en traditionell köttbulle i smak och textur, men ger upphov till 49 % lägre klimatutsläpp.
- Målet var att utveckla en köttbulle med samma goda smak, textur och näringsvärden som en traditionell köttbulle. Vi har fört samman vår expertis inom både vegetariska produkter och färsprodukter för att skapa något helt unikt - en hybrid mellan vegobulle och köttbulle. Valet av ärtprotein som substitut för en del av köttet var naturligt då det inte bara minskar klimatavtrycket utan också odlas i Sverige, säger Kristina Fransson.
Orkla Foods Sverige är med sina varumärken Anamma och Felix ledande på både växtbaserad mat och enkla vardagslösningar i köket.
- Bara två procent av världens proteinmarknad är växtbaserad och vi behöver ändra våra matvanor både för klimatet och för hälsans skull. Det här skapar stora möjligheter för oss i livsmedelsindustrin, men är samtidigt utmanande och kräver innovationskraft. Nyckeln är att minska på köttet och lägga till högkvalitativa, näringstäta, växtbaserade livsmedel, men ändå ha kvar alla smaker och den textur vi är vana vid, säger Kristina Fransson.
Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är utvecklad i Malmö och Eslöv, av Orkla Foods Sveriges innovationsavdelning, och tillagas på bolagets livsmedelsanläggning i Eslöv. Den lanseras i mars, till en början enbart mot restaurang- och storhushållsmarknaden.
17 Feb 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: