Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städer
9 Mar 2022
I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på. Vertikala odlingsmetoder, kombinerat med teknologi som artificiell intelligens, är en lösning för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion. Odlingar kan anläggas i urbana områden och förse konsumenter med grönsaker lokalt och effektivt, dygnet runt och året om.
Nu tar livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira tillsammans ett stort steg mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.
– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, VD på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden. Fördelen med denna typ av odling är flera; dels behövs inte direkt solljus utan odlingen försörjs med LED belysning, dessutom används 95 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. De nya odlingssystemen utvecklas och byggs av Agtira. Företaget har uppdraget att etablera och driva produktionsenheterna som sedan, via Greenfoods etablerade distributionsnät, förser kunder med grönsaker.
– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.
– Innovation har aldrig varit viktigare. Hela livsmedelsbranschen behöver ta viktiga steg mot en hållbar utveckling. Därför fortsätter vi etablera samarbeten och partnerskap för att stärka och dela vår innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.
Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas. Systemets sensorer analyserar data med stor precision och kan förutse problem i skörden.
9 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: