Han vann Årets kock 2020!
17 Sep 2020
Tävlingen Årets Kock 2020 har bestått av både kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång har juryn bedömt de olika delmomenten och det var väldigt tätt mellan poängen på de som hamnade i topp-tre efter alla deltävlingar.
Allt har inte handlat om att tillaga mat utan även sensoriktest där de bland annat fick rangordna dryck efter sötma och ostar efter lagring.
Utformningen av juryn har varierat beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki.
Finalmomentet bestod bland annat i att tillaga kanin i en kall och en varm rätt.
- Det var kul att se åtta helt olika takes och smakprofiler, sa Tommy Myllymäki.
Finalisterna skulle även tillaga återvunnet bröd, uppgiften var att tillaga en vegetarisk rätt utifrån en råvarukorg.
Det delades också ut poäng för metod och handlag, det vill säga ordning och reda i köket, och där var det Ludwig Tjörnemo som fick flest poäng (80 poäng).
En av finalisterna, Jessie Sommarström blev sjuk och fick avsluta sin insats innan sista rätterna och poängen från sensoriktestet.
Finalisterna som tävlade i Årets Kock 2020:
1. Ludwig Tjörnemo, Unilever
2. Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga
3. Henric Herbertsson, SK Mat och Människor
4. Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB)
5. Ola Wallin, Kroken och Bloom
6. Christian Siberg, Omaka
7. Jessie Sommarström , Urban Deli
8. Luqaz Ottosson, Restaurang ROT
Finalen sändes via TV4-Gruppens kanaler med livesändning i TV4 Play, samt eftersändning i Sjuan. Finaltävlingen pågick under hela dagen den 17 september, varav både dagen och den sista avgörande timmen sändes live i TV4 Play. Programledare var tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård.
Om tävlingen Årets Kock
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma.
Tävlingen arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.
Av: Annika Rådlund
17 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"