Han vann Årets kock 2020!
17 Sep 2020
Tävlingen Årets Kock 2020 har bestått av både kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång har juryn bedömt de olika delmomenten och det var väldigt tätt mellan poängen på de som hamnade i topp-tre efter alla deltävlingar.
Allt har inte handlat om att tillaga mat utan även sensoriktest där de bland annat fick rangordna dryck efter sötma och ostar efter lagring.
Utformningen av juryn har varierat beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande för Årets Kock 2020 är Tommy Myllymäki.
Finalmomentet bestod bland annat i att tillaga kanin i en kall och en varm rätt.
- Det var kul att se åtta helt olika takes och smakprofiler, sa Tommy Myllymäki.
Finalisterna skulle även tillaga återvunnet bröd, uppgiften var att tillaga en vegetarisk rätt utifrån en råvarukorg.
Det delades också ut poäng för metod och handlag, det vill säga ordning och reda i köket, och där var det Ludwig Tjörnemo som fick flest poäng (80 poäng).
En av finalisterna, Jessie Sommarström blev sjuk och fick avsluta sin insats innan sista rätterna och poängen från sensoriktestet.
Finalisterna som tävlade i Årets Kock 2020:
1. Ludwig Tjörnemo, Unilever
2. Jesper Jakobsson, Restaurang Bhoga
3. Henric Herbertsson, SK Mat och Människor
4. Marcus Bremdal, Konstnärsbaren (KB)
5. Ola Wallin, Kroken och Bloom
6. Christian Siberg, Omaka
7. Jessie Sommarström , Urban Deli
8. Luqaz Ottosson, Restaurang ROT
Finalen sändes via TV4-Gruppens kanaler med livesändning i TV4 Play, samt eftersändning i Sjuan. Finaltävlingen pågick under hela dagen den 17 september, varav både dagen och den sista avgörande timmen sändes live i TV4 Play. Programledare var tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård.
Om tävlingen Årets Kock
Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma.
Tävlingen arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.
Av: Annika Rådlund
17 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: