Kanelbullens historia
4 Okt 2024
Fem frågor till Sören Resare:
Berätta om kanelbullens historia - och vem startade den?
–Detta klassiska bakverk(bulle) kom till redan på 1920-talet, först då efter första världskriget blev tillgången återigen god på råvaror som till exempel smör, socker och mjöl och det började bakas. Bullar var ännu en lyxvara och kunde avnjutas på caféer tillsammans med kaffe. Omkring 1950 tog hembakandet fart i Sverige. Begreppet ”saft & bullar” dök upp i bland annat Astrid Lindgrens barnböcker. 1999 myntades Kanelbullens dag av hembakningsrådet och sedan dess har dagen blivit allt större. ALLA gillar väl Kanelbullar?! Hur laddar ni upp inför denna dag på Gateau? Förberedelser och planering för den här dagen har pågått under lång tid. Kanelbullens dag är en stor och viktig dag för alla bagare, nästan som fettisdagen. Kanelbullen är en av våra mest uppskattade bullar. Både Gateaus caféer och våra två bagerier planerar denna dag ihop för att det skall bli så bra som möjligt.
Vad är en bra kanelbulle?
–Det måste finnas en tydlig smak av kanel och lite kardemumma. Kanelbullen ska dessutom ha fin färg – inte för gräddad. Bullen får inte vara torr och inte heller degig.
Hur firar ni Kanelbullens dag?
–Vi äter kanelbullar såklart. Den här dagen finns det inga regler när man ska äta sin kanelbulle eller hur många man får äta, till frukost, lunch och kanske även middag.
Har ni något kanelbullematsvinnstips?
–Om man mot förmodan inte orkar äta upp alla bullar man köpt eller bakat hemma så är bland det godaste jag testat att göra en kanelbullepudding – kanelbullar som bakas i ugn med äggstanning, hackan mandel eller andra nötter och en god mörk choklad.
Har ni några tips för de personer som bakar hemma – något att tänka på?
–Använd mjukt smör i degen, inte smält smör, och nymalen kanel för bästa smak.
Gateau är ett väletablerat hantverksbageri med anor från 1937 kända för sina bröd, kaffebröd och bakverk bakade på franskt vis samt i sällskap med svenska klassiska bakverk, bakade för hand av skickliga bagare och konditorer. Gateau har 34 caféer i Stockholm, Uppsala och Skåne. Sedan 2011 är Gateau en del av Fazer.
4 Okt 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: