Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år

 
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 årI år firar Strömma Turism & Sjöfart 30-årsjubileum med julbord ombord på M/S Waxholm III, signerat den välkände krögaren Jesper Taube.  

–Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord, säger Jesper Taube, krögare på M/S Waxholm III.

Sedan 1980 har M/S Waxholm III, tillsammans med Strömmas övriga historiska restaurangbåtar, kryssat genom Stockholms skärgård och spridit julstämning med sitt traditionsenliga julbord till nära en halv miljon gäster. De senaste 30 åren har menyn på Waxholm III komponerats av krögaren Jesper Taube, son till Sven-Bertil Taube och barnbarn till Evert Taube. Han är en välkänd krögare som har ägnat sig åt matlagning sedan barnsben.

–  Oändligt många gäster, muggar glögg och hemrullade köttbullar har passerat genom åren. Årets julbord har känts extra speciellt att komponera med tanke på jubileet, men också eftersom Richard har tittat närmare på historien kring julbordet, som betyder väldigt mycket för många, säger Jesper Taube.

För att fira detta har mathistorikern Richard Tellström fördjupat sig i julbordets historia och, tillsammans med Taube, adderat en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet till årets meny.
Mathistorikern Richard Tellström har tittat tillbaka i historien och sett hur julbordet har förändrats och hur betydelsen av tradition har bestått. Inför jubileet har Taube tillsammans med Tellström kompletterat årets julbord med en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet. Det fullständiga julbordet består av cirka 80 rätter och smakbitar.

– Julbordet är en spegling av den svenska matkulturens utveckling genom seklerna. Många av de rätter vi njuter av runt julbordet idag, såsom skinka och sill, har sitt ursprung i gamla konserveringstekniker som hjälpte våra förfäder att klara vintern. Trots moderniseringen äter vi dessa rätter inte bara för deras smak, utan också för att de bär på vår historia och tradition. Genom alla förändringar har julbordets kärna alltid varit densamma – att samlas kring bordet i gemenskap, säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.

Om julbordskryssning på Strömmas julfartyg
M/S Waxholm III och Strömmas övriga julfartyg avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm och kryssar sedan i Stockholms skärgård ut mot Vaxholm, Fjäderholmarna eller genom Skurusundet beroende på is- och väderförhållande.

Taggar

Jul Julbord Mat Nyheter