Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Michael Andersson var den kock som kammade hem flest poäng i finalen och stod som slutlig segrare.
Vid prisceremonin fick Michael Andersson ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip.
Juryn i Årets kock 2024.
Tareq Taylor och Jessie Sommarström var programledare i den tv-sända finalen av Årets kock på TV4 Play och på kanal 7.
17 Okt 2024
– Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2024.
Finalen gick av stapeln på Annexet i Stockholm och det var dessa kockar som tävlade om den prestigefulla och åtråvärda titeln Årets kock; Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, Lars Niklasson, ISS Danske Bank, Harald Linder, Persona, Magnus Åkerström, Bibliothek, Tobias Arndt, Aristo, och Mikael Feuk, Gastro Gaspari.
De sex finalisterna tävlade i tre finalmoment under dagen och poängen från de momenten tillsammans med en metodbedömning var det som avgjorde vem som till sist stod som segrare.
–Jag kan nästan inte tro det, sa Michel Andersson när hans namn ropades upp som vinnare.
Sammanlagt hade han samlat ihop 776 poäng av 800 möjliga.
Tävlingsuppgifterna
I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget.
– Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt och spännande sätt, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare.
Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten.
Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara.
Prins Carl Philip delade ut priset
Vid prisceremonin på Annexet fick Michael Andersson ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996 och juryns ordförande.
På andra plats kom Tobias Arndt, och på tredje plats kom Lars Niklasson. Båda tilldelades 678 poäng. Tobias fick högre matlagningspoäng, vilket avgjorde.
– Det har varit en spännande tävling och det var jämnt både under första och andra momentet. Men sen drog Michael i väg. Det slutade med solklar vinst. Det är väldigt roligt också att Michael jobbar tillsammans med Ludwig Tjörnemo som tillsammans varit i team inför den här finalen. Det ska bli fantastiskt roligt att få jobba med Michael under året som kommer. Han känns både ödmjuk, ambitiös och är bara helt fantastisk, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Till vardags arbetar Michael Andersson som köksmästare på restaurang Celeste i Stockholm, en restaurang som nyligen belönades med en stjärna i Michelinguiden. Köksmästarrollen på Celeste delar han med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020. Michael driver även sitt eget bolag Petite Gastronomi. Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Michael genom att ta högst poäng redan i kvalfinalen. Med totalt 776 intjänade poäng i finalen kan han nu titulera sig Årets Kock och svensk mästare i professionell matlagning 2024.
Årets jury
Juryn för Årets Kock 2024 bestod av några av Sveriges mest erkända kockar och gastronomer, som tillsammans bär på en gedigen meritlista och hela åtta Michelinstjärnor tillsammans. Bland jurymedlemmarna fanns Emma Bengtsson, som gjort stort avtryck på den internationella gastronomiska scenen. År 2014 blev hon den första svenska kvinnliga kocken att tilldelas två Michelinstjärnor på restaurang Aquavit i New York – och den andra kvinnan någonsin att uppnå detta i USA..
Jurymedlemmarna i Årets Kock 2024:
Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & Bar
H.K.H. Prins Carl Philip
Emma Bengtsson – Aquavit
Tommy Myllymäki – AIRA
Stefan Ekengren – Hantverket
Florencia Abella – Ekstedt
Katherine Bont – Punk Royale, Coco & Carmen
Ida Bauhn – Nour
Paul Svensson – Rosendals Trädgård
Amanda Eriksson – Wood Cervinia
Årets metodjury:
Ulrika Brydling – Eldrimner
Lindor Wink – Frilans
Peter Asp Jelksäter – Adam/Albin
Juryordförande för Årets Kock 2024 var Jonas Dahlbom, som själv vann tävlingen 2006. Tävlingsledare var Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009, och råvaruansvarig var Stefan Eriksson, vinnare av Årets Kock 2005.
Av: Annika Rådlund Foto: Samuel Unéus
17 Okt 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"
-
AMF Fastigheter har Sveriges snyggaste kontor 2024
Förstapriset till AMF Fastigheters nya hjärnvänliga kontor i mötes- och handelsplatsen MOOD.
-
Blackstone Steakhouse har nu öppnat sin 17:e restaurang
"Det bästa med konceptet är ändå att det ger våra gäster en måltidsupplevelse utöver det vanliga"
-
Hyatt Place Gothenburg Central öppnar i Göteborg
"Med Hyatt´s mycket starka varumärken kommer vi att ge Göteborg en ny dimension på hotellmarknaden som idag domineras av skandinaviska hotellkedjor"
-
Frida Ronge är nu kreativ ledare för hållbara matupplevelser på Strawberry
"Att fortsätta arbeta med mat och nu med mer fokus på hållbarhet i en ännu större omfattning inom Strawberry känns otroligt ärofyllt"