Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Människor som bakar mår bättre

 
Människor som bakar mår bättreBakning är bra för den mentala hälsan och humöret, visar en ny rapport. Det är inte bara de som har bakning som en del av sitt yrke som bakar, en ny rapport visar att bakning en en utbredd hobbysysla. Det mest populära att baka hemma är kanelbullar, på andra plats kommer kladdkaka.

Dr. Oetker har publicerat sin andra Bakrapport, som visar att intresset för bakning bland svenskar har ökat. Rapporten visat att hela 94% av svenskarna bakar minst en gång per år och 67% varje månad. Den visar att de flesta bakar regelbundet, oftast för glädje och njutning, och att bakning används som ett sätt att uttrycka känslor. Bakrapporten innehåller också data om populära bakverk, ingredienser och dekorationer, samt lokala skillnader i bakvanor.

För andra gången släpper livsmedelsföretaget Dr. Oetker, ledande inom produkter för bakning och dekoration Bakrapporten, en unik undersökning om svenskarnas bakvanor. Vilka attityder, beteenden och vanor ligger bakom? Vad bakar man? Hur bakar man? När bakar man?

- Nästan alla bakar! Åtminstone någon gång per år svarar 94% av svenskarna. Förra gången var siffran 91% vilket innebär att det faktiskt ökat sen förra mätningen, vilket vi älskar! Dessutom nämner majoriteten av det tillfrågade att man bakar för att det blir godare, är roligt och ger glädje, säger Anna Hedlund, produktchef, Dr. Oetker.

Topplista - Vad är mest populärt att baka

 1. Kanelbulle

 2. Kladdkaka 

3. Surdegslimpa 

4. Morotskaka

5. Scones


När Dr. Oetker har kikat på vilken typ av bakning svenskarna ägnar sig åt har man delat in detta i kategorierna sötat från grunden, osötat från grunden och bakat/dekorerat från färdig grund. I kategorin osötat ligger frallor såsom scones, småfranska och källarfranska i topp, tätt följt av matbröd, där surdegslimpan ligger etta. Frallor bakas också allra helst av ålderskategorin 18–29 år. 
När det gäller sötade bakverk är mjuka kakor populärast. I kategorin bakat/dekorerat från färdig grund är pepparkakor och pepparkakshus ledande tillsammans med marängtårta och cupcakes, som man dekorerar med sin egen tvist.


Det finns även ett hälsoperspektiv som Dr. Oetker även funnit i andra studier kring bakning. Att baka för andra kan göra att man mår bättre*. När man bakar åt andra kan bakning också vara ett hjälpsamt sätt att kommunicera sina känslor**.



- Människor som bakar mår bättre, visar glädjande nog forskningen. Många nämner bakning som avkoppling och en trygg plats från oron i världen och lågkonjunktur. Bakning kan också vara den stund vi alla vill ha för att få extra energi i det höga tempo vi lever i, och det kan det vara till hjälp för människor att uttrycka sina känslor, att visa tacksamhet, uppskattning eller sympati med bakverk, fortsätter Anna Hedlund på Dr. Oetker.

 Sammanfattningsvis ser man att intresset för bakning bland svenskar har ökat sedan 2020. Rapporten visar att de flesta bakar regelbundet, oftast för glädje och njutning, och att bakning används som ett sätt att uttryck