Människor som bakar mår bättre
4 Dec 2024
Dr. Oetker har publicerat sin andra Bakrapport, som visar att intresset för bakning bland svenskar har ökat. Rapporten visat att hela 94% av svenskarna bakar minst en gång per år och 67% varje månad. Den visar att de flesta bakar regelbundet, oftast för glädje och njutning, och att bakning används som ett sätt att uttrycka känslor. Bakrapporten innehåller också data om populära bakverk, ingredienser och dekorationer, samt lokala skillnader i bakvanor.
För andra gången släpper livsmedelsföretaget Dr. Oetker, ledande inom produkter för bakning och dekoration Bakrapporten, en unik undersökning om svenskarnas bakvanor. Vilka attityder, beteenden och vanor ligger bakom? Vad bakar man? Hur bakar man? När bakar man?
- Nästan alla bakar! Åtminstone någon gång per år svarar 94% av svenskarna. Förra gången var siffran 91% vilket innebär att det faktiskt ökat sen förra mätningen, vilket vi älskar! Dessutom nämner majoriteten av det tillfrågade att man bakar för att det blir godare, är roligt och ger glädje, säger Anna Hedlund, produktchef, Dr. Oetker.
Topplista - Vad är mest populärt att baka
1. Kanelbulle
2. Kladdkaka
3. Surdegslimpa
4. Morotskaka
5. Scones
När Dr. Oetker har kikat på vilken typ av bakning svenskarna ägnar sig åt har man delat in detta i kategorierna sötat från grunden, osötat från grunden och bakat/dekorerat från färdig grund. I kategorin osötat ligger frallor såsom scones, småfranska och källarfranska i topp, tätt följt av matbröd, där surdegslimpan ligger etta. Frallor bakas också allra helst av ålderskategorin 18–29 år.
När det gäller sötade bakverk är mjuka kakor populärast. I kategorin bakat/dekorerat från färdig grund är pepparkakor och pepparkakshus ledande tillsammans med marängtårta och cupcakes, som man dekorerar med sin egen tvist.
Det finns även ett hälsoperspektiv som Dr. Oetker även funnit i andra studier kring bakning. Att baka för andra kan göra att man mår bättre*. När man bakar åt andra kan bakning också vara ett hjälpsamt sätt att kommunicera sina känslor**.
- Människor som bakar mår bättre, visar glädjande nog forskningen. Många nämner bakning som avkoppling och en trygg plats från oron i världen och lågkonjunktur. Bakning kan också vara den stund vi alla vill ha för att få extra energi i det höga tempo vi lever i, och det kan det vara till hjälp för människor att uttrycka sina känslor, att visa tacksamhet, uppskattning eller sympati med bakverk, fortsätter Anna Hedlund på Dr. Oetker.
4 Dec 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"