Människor som bakar mår bättre
4 Dec 2024
Dr. Oetker har publicerat sin andra Bakrapport, som visar att intresset för bakning bland svenskar har ökat. Rapporten visat att hela 94% av svenskarna bakar minst en gång per år och 67% varje månad. Den visar att de flesta bakar regelbundet, oftast för glädje och njutning, och att bakning används som ett sätt att uttrycka känslor. Bakrapporten innehåller också data om populära bakverk, ingredienser och dekorationer, samt lokala skillnader i bakvanor.
För andra gången släpper livsmedelsföretaget Dr. Oetker, ledande inom produkter för bakning och dekoration Bakrapporten, en unik undersökning om svenskarnas bakvanor. Vilka attityder, beteenden och vanor ligger bakom? Vad bakar man? Hur bakar man? När bakar man?
- Nästan alla bakar! Åtminstone någon gång per år svarar 94% av svenskarna. Förra gången var siffran 91% vilket innebär att det faktiskt ökat sen förra mätningen, vilket vi älskar! Dessutom nämner majoriteten av det tillfrågade att man bakar för att det blir godare, är roligt och ger glädje, säger Anna Hedlund, produktchef, Dr. Oetker.
Topplista - Vad är mest populärt att baka
1. Kanelbulle
2. Kladdkaka
3. Surdegslimpa
4. Morotskaka
5. Scones
När Dr. Oetker har kikat på vilken typ av bakning svenskarna ägnar sig åt har man delat in detta i kategorierna sötat från grunden, osötat från grunden och bakat/dekorerat från färdig grund. I kategorin osötat ligger frallor såsom scones, småfranska och källarfranska i topp, tätt följt av matbröd, där surdegslimpan ligger etta. Frallor bakas också allra helst av ålderskategorin 18–29 år.
När det gäller sötade bakverk är mjuka kakor populärast. I kategorin bakat/dekorerat från färdig grund är pepparkakor och pepparkakshus ledande tillsammans med marängtårta och cupcakes, som man dekorerar med sin egen tvist.
Det finns även ett hälsoperspektiv som Dr. Oetker även funnit i andra studier kring bakning. Att baka för andra kan göra att man mår bättre*. När man bakar åt andra kan bakning också vara ett hjälpsamt sätt att kommunicera sina känslor**.
- Människor som bakar mår bättre, visar glädjande nog forskningen. Många nämner bakning som avkoppling och en trygg plats från oron i världen och lågkonjunktur. Bakning kan också vara den stund vi alla vill ha för att få extra energi i det höga tempo vi lever i, och det kan det vara till hjälp för människor att uttrycka sina känslor, att visa tacksamhet, uppskattning eller sympati med bakverk, fortsätter Anna Hedlund på Dr. Oetker.
4 Dec 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt