Nu öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Göteborgs nya hotellsatsning Clarion Hotel Karlatornet ligger intill Nordeuropas högsta byggnad och har 300 hotellrum. På våning 58 i Karlatornet huserar hotellets högklassiga rum och sviter, något som gör dem till de högst belägna hotellrummen i Sverige.
Petrus Nordström, projektchef på Balder, vid visningen av Clarion Hotel Karlatornet.
– Gratisbåten som går fram och tillbaks över älven är väldigt viktig för oss, den gör att avståndet till centrum krymper, säger Magnus Östlund, vd på Clarion Hotel Karlatornet.
30 Aug 2024
Magnus Östlund, vd för hotellet, har tillsammans med sin personal arbetat tredubbla skift för att få det nya hotellet färdigt i tid för att de första gästerna ska äntra faciliteten.
– Vi är jättestolta över produkten och över att vi faktiskt är framme vid att vi kan öppna nu på söndag, säger Magnus Östlund.
Och ni kommer att hinna färdigt i tid?
– Absolut! Så här (sveper med handen över lobbyn) såg det inte ut för en timme sedan. Det går fort nu.
Hotellet kommer att ha 14 våningar plus en radda sviter på våning 58 i Karlatornet, dit man tar sig via en hiss som skjuter upp i tio meter per sekund. Dessutom kommer hotellet att erbjuda konferenslokaler, spa och besök på restaurang Nor.
Petrus Nordström är projektchef på Balder, som är delägare och förvaltar fastigheten. Även han är nöjd med att hotellet är på väg att öppna för gäster:
– Det känns jätteroligt! Vi har hållit på med det här sedan december 2020, då vi köpte in oss i projektet. Serneke, som byggt och utvecklat, har naturligtvis dragit det stora lasset tillsammans med Strawberry och vi har haft en mer stöttande roll. Men sista halvåret har vi skolat in vår förvaltning för att ta över här och det har gått jättebra. Det blir alltid lite projektsorg när den biten är över; man har jobbat bra och blivit ett tajt gäng. Nu ska det bli kul att se det här stället som hotellgäst i stället, ler Petrus Nordström.
Magnus Östlund, vilken typ av kundbas, vilken funktion, kommer det här hotellet att ha?
– Primärt tittar vi på att vara en aktör för konferenser; vi tillför 15 konferenslokaler plus en bankettsal, vilket inte finns i området, så vi tillför en produkt som inte finns och som efterfrågats, dels av bolagen runt oss men också för inresande konferenser. Vi tillsätter också 300 rum till Göteborgsmarknaden, vilket också ger en möjlighet att vara med och pitcha på de större affärerna till Göteborg, där vi konkurrerar med större städer ute i Europa.
Området runt hotellet är ju inte färdigt än. Hur ser du på det?
– Det är ett expansivt område. Visst, Karlastaden är ju inte färdig på många år än, men samtidigt färdigställs delarna år för år. Med alla techbolag och fordonsindustrin i området har vi redan en målgrupp inbokad framöver.
Magnus Östlund menar också att Clarion och Strawberry nu också tillför området ett spa, vilket han menar gör hotellet till en leisure-destination. Man har redan en del bokat på helgerna framöver.
– Gratisbåten som går fram och tillbaks över älven är väldigt viktig för oss, den gör att avståndet till centrum krymper och att Lindholmen vävs ihop med centrum. Man är tio minuter bort från stan, samtidigt som det också är väldigt skönt att inte bo mitt inne i centrum. Utanför kärnan men nära den, förtydligar Magnus Östlund.
Petrus Nordström, vilken roll tänker ni att ni ska spela i utvecklingen av Karlastaden?
– Det är jättesvårt att veta vad som händer framöver. Jag skulle naturligtvis vilja att vi kan vara aktiva i områdets utbyggnad men det är många olika aktörer involverade och exakt vilken roll vi kommer att ha kan jag inte riktigt att säga i dag.
Hur ser ni på Lindholmen som stadsutvecklingsområde?
– Det är bra – men läget hade naturligtvis varit ännu bättre om inte utvecklingen bromsats av först corona och sedan den kris som vi har nu. Man har kanske tappat lite momentum, men det säljs ändå lägenheter till bra nivåer, det flyttar in företag, så det känns positivt, tycker Petrus Nordström.
När det gäller projekt och byggrätter, kan ni tänka er att sälja sådana framöver?
– Tittar vi på Balders byggrättsportfölj i stort finns alltid det alternativet. Ska vi behålla och vänta på en marknad, ska vi sälja eller ska vi köra? De tre alternativen måste utvärderas varje gång. Det är inte jättevanligt att vi säljer, men det händer.
Magnus Östlund, vad ser du som en acceptabel beläggning under tiden som området utvecklas?
– Vi siktar på att landa där marknaden i staden ligger, det vill säga 65–70 procent. Just nu påverkar kanske det faktum att detta är en byggarbetsplats, men vid tryck i staden så påverkar det inte hotellet avsevärt.
Text och foto: Jonas Slättung
30 Aug 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fabriken by Pontus Frithiof öppnar i Nacka Strand
"Vi är inspirerade av lokalernas industriromantiska charm men vill också bjuda på en upplevelse bortom det förväntade"
-
Hjortviken Country Club öppnar idag
Hotellet satsar på skärmfria hotellrum
-
Strawberry utökar i Danmark
"Hotellet har ett magiskt läge"
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”