Nu öppnar hotell Villa Dagmar intill saluhallen på Östermalmstorg
4 Maj 2021
Villa Dagmar är uppfört i fastigheterna på Nybrogatan 25-27 och även i den bakomliggande fastigheten, där karamellfabriken och en silversmedja låg tidigare. I renoverings- och restaureringsarbetet har Stockholm stads arkitekter på Tengbom tillsammans med Villa Dagmars arkitekt Per Öberg till stor del bevarat jugendstilen och varsamt förfinat detaljer när fastigheterna byggdes samman. Ett spektakulärt glastak, inspirerat av British Museum, ramar in innergården och trädgården som tillsammans utgör hotellets centrala del.
Hotellet är ett systerhotell till Hotel Diplomat på Strandvägen.
– Vi tog oss an uppgiften att utveckla ett systerhotell till Hotel Diplomat med stor ödmjukhet. Med vårt gemensamma sinne för detaljer och med stort fokus på välbefinnande ville vi skapa en inspirerande helhetsupplevelse som ger känslan av att befinna sig i en exklusiv internationell villa. Då vi själva älskar att resa och uppskattar att besöka metropoler och kulturstäder i hela Europa för kultur- och hantverksupplevelser är vår önskan att skapa en urban mötesplats även här i Stockholm, säger Anna Cappelen, arbetande styrelseordförande och delägare i Hotel Diplomat och Villa Dagmar.
Hon förklarar att visionen om ett systerhotell till Hotel Diplomat har funnit länge och Villa Dagmars koncept har vuxit fram ur ägarfamiljens erfarenheter och nyfikenhet med drömmen om att skapa ett hem, likt Dagmar Bergstens villa i Båstad. Dagmar var en modern, generös, nyfiken kvinna med inkluderande personlighet och sinne för kvalitet, god mat och design. Bakom inredningen står Anna Cappelen tillsammans med inredningsarkitekt Per Öberg och inredaren Helena Belfrage. Inför uppdraget tillsatte de en intern grupp bestående av ovan nämnda samt Sune M. Malmström, som är hotelldirektör på Villa Dagmar. Tillsammans har de rest runt i Europa och inspirerats av olika städer, kulturella platser och hantverk, som inspirerat arbetet med att skapa ett personligt och unikt boutiquehotell - en stadsvilla.
– Det har varit en lustfylld resa där vi under resans gång har kunnat utveckla visionen. Hela familjen har varit delaktig och bidragit i arbetet där varje detalj är noga utvald för att ge den rätta känslan av ett härligt hem. En röd tråd löper genom allt från arkitekturen, fina lister, hantverk, till inredningen, säger Anna Cappelen.
Hotellets 70 rum och sviter är klassiskt inredda med möbler från noga utvalda svenska och italienska designers, där inredningen ska ge en varm hemkänsla med högsta kvalitet i alla designval. Gästrummen är individuellt designade i varma toner med exklusiv och eklektisk stil och med generösa badrum. En del rum har tapet och några är målade, och de har mjuka heltäckningsmattor eller trägolv med matta av fris. Rummen har utsikt eller balkong över"innergården" eller en vy över den pulserade Nybrogatan eller över Östermalms takåsar.
Smaker från Medelhavet
Restaurangen har gula väggar och ett öppet kök. Målet har varit att skapa en internationell känsla och den drivs i ett nära samarbete med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, duon bakom Michelin-restaurangen Aloë. Medelhavskänslan gör sig påmind med menyn som har influenser från Italien, södra Frankrike, Mellanöstern och Nordafrika
Hotellet var planerat att öppna förra våren, men på grund av pandemin så blev hela projektet framflyttat.
– Det har varit ett energikrävande och lärorikt projekt där vi bidragit med våra samlade erfarenheter från tidigare restaureringar och hotellprojekt. Visionen för Villa Dagmar har varit tydlig från start och har burit oss genom hela projektet. Hotellet består av flera kulturhistoriskt skyddade byggnader av olika karaktärer, vilket har krävt en gemensam ansträngning för lyckas skapa hotellets fysiska och visuella flöden. Vi har skapat en härlig plats, ett ställe man vill återkomma till, säger arkitekt Per Öberg.
Villa Dagmar, Nybrogatan 25-27, Stockholm öppnar 6 maj 2021.
Text och foto: Annika Rådlund
4 Maj 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"