Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sverige fyra i Bocuse d'Or

 
Sverige fyra i Bocuse d'OrSveriges fat utmärkte sig ordentligt och prisades som tävlingens bästa fatpresentation. I går kväll avgjordes Bocuse d’Or 2023, världens mest prestigefyllda tävling för kockar, i Lyon i Frankrike. Sveriges representant Jimmi Eriksson kom på en hedrande fjärdeplats.

Jimmi Eriksson utsågs till Sveriges representant i Bocuse d’Or för två år sedan. Sedan dess har han tillsammans med commis/assisterande kock Thilda Mårtensson, lagets coach Martin Brag samt Bocuse d’Or Swedens president Tommy Myllymäki, arbetat mot världsfinalen i Bocuse d’Or där 24 nationer tävlade om de åtråvärda medaljerna.

 Det svenska teamet var synkade och väl förberedda och presenterade med bravur, dock räckte det inte hela vägen till pallplats i den hårda konkurrensen. Tävlingsrätterna bestod av en trerättersmeny baserad på pumpa samt huvudnumret med råvarorna marulk, pilgrimsmussla och blåmusslor som svenska teamet presenterade på ett spektakulärt silverfat i design av Sara Gibrand. Sveriges fat utmärkte sig ordentligt och prisades som tävlingens bästa fatpresentation.

- Jag har låtit mig inspireras av barndomsminnen från den svenska landsbygden och erfarenheter från mina många resor runt om i världen. Svensk mattradition känns igen i enkelheten i smakerna kombinerat med skandinavisk elegans samtidigt som jag alltid vill ha med en lekfullhet i presentationen, berättade Jimmi Eriksson om hur han hittade sin inspiration.

Guldstatyetten gick till Danmark, silvret till Norge och bronset till Ungern.


- Jag är så stolt över hela teamet, men vi hade naturligtvis pallplats i sikte. Det har varit en lång resa som samtidigt har varit otroligt givande och utvecklande. Jag tar med mig många nya erfarenheter och har skapat många nya vänner och kollegor inom svensk och internationell gastronomi. Det här är en upplevelse som är få förunnat och jag har verkligen lärt mig hur hårt jag kan pusha mig själv när det gäller, säger Jimmi Eriksson direkt från Lyon.


Totalt tävlade 24 nationer från olika delar av världen under två dagar i Lyon. Fem timmar och 30 minuter fick varje lag på sig att tillaga två serveringar för 15 personer vardera. De tävlande bedöms på smak, teknik, presentation och organisation. Teamen bedöms även på hur det egna landet kommer fram i rätterna. Tommy Myllymäki är president för det svenska teamet och Sveriges representant i juryn. Det svenska silverfatet är i design av Sara Gibrand, smide av Sebastian Schildt och producerat av Swedese.



Tävlingsrätterna

Helstekt marulk fylld med rökta slag, mousseline på pilgrimsmussla och bergamott toppad med fänkålspollen och espelette. Så lät en del av beskrivningen av de svenska tävlingsrätterna som serverades på ett silverfat. Menyn bestod även av tallrikspresentationen med temat Feed The Kids, som innehöll en förrätt, varmrätt och efterrätt med pumpa som huvudråvara.


Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar och grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.






Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bocuse d’Or Sverige