Sveriges kommuner köper mer ekologisk mat
25 Nov 2019
– För att nå det nationella målet om 60 procent ekologiskt behöver kommunerna fortsätta öka andelen ekologiskt. Utvecklingen i riket som helhet går åt rätt håll, men tyvärr är det inte fallet i alla kommuner. Mer ekologisk mat är viktig för den biologiska mångfalden, vattnet, jorden och klimatet. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på KRAV.
Enligt handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin ska 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen vara ekologisk till år 2030. Nu upphandlar Sveriges kommuner sammanlagt 37 procent ekologisk mat.
– Just nu ser vi dock en oroande utveckling i många delar av landet där ekologiskt ifrågasätts av politiker i kommuner och regioner. Exempelvis väntas Lunds kommun i veckan besluta om att stryka sitt mål om ekologisk mat. Lund har verkligen varit i framkant och är den kommun som har högst andel ekologisk och KRAV-certifierad mat till skolor och äldreboenden, hela 84 procent, säger Anita Falkenek.
Ofta framförs ekonomi som skäl till att minska ambitionen av ekologiskt. De flesta kommuner som använder ekologiska råvaror klarar dock detta inom sin ordinarie måltidsbudget.
– Det är viktigt för oss alla att maten som serveras till barnen i skolor och förskolor och de gamla inom äldreomsorgen är producerad utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. KRAV-certifierade livsmedel är en garanti för att produktionen, oavsett om den är närproducerad eller inte, klarat de tuffaste hållbarhetskraven, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.
Statistiken kommer ifrån DKAB som beräknar andelen ekologisk mat i offentlig verksamhet i 149 av Sveriges kommuner.
KRAV-certifieringen är i flera avseenden striktare än EU:s regler för ekologiskt jordbruk, bland annat genom hårdare krav på god djurvälfärd, klimatarbete och socialt ansvarstagande. KRAV-certifierade lantbruk måste exempelvis uppfylla 37 regler som minskar klimatpåverkan, till exempel användning av förnybar el.
25 Nov 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"