Att använda Boulard Calvados Grand Solage i matlagningen fungerar utmärkt. Det tillför en härligt fräsch och äpplig sötma som passar i både efterrätter och i mer gedigna maträtter. Självklart står sig Boulard Calvados Grand Solage även fint på egna ben med sin välbalanserade mjuka och rena smak. En calvados gjord på 100 % äpplen från Normandie, utan tillsatser och socker, med vacker skimrande färg och underbar äppeldoft. Boulard Calvados Grand Solage passar dessutom som drinkbas, inte minst i en läskande CT – Calvados Tonic; Häll tre cl Boulard Calvados Grand Solage i ett glas till brädden fyllt med is och fyll sedan upp med Tonic. Toppa med en limeskiva.
Äppelkaka med karamell- och calvadossås
Ingredienser (4 portioner)
- 200 g färdig smördeg, 4 äpplen, 100 g strösocker, 50 g smör, 50 g finhackade mandlar, 1 ägg, 2 dl vispgrädde, 1⁄2 citron, ett par kvistar rosmarin, 5 cl Boulard Grand Solage Calvados.
- Blanda 50 g socker med 30 cl vatten och värm i en kastrull över svag värme. När karamellsåsen har fått en härlig bärnstensfärg adderas grädden och calvadosen. Koka i en minut.
- Rulla ut smördegen till en tjocklek av ungefär 3 mm. Pricka degen med en gaffel och skär ut fyra cirklar av degen. Lägg cirklarna på en bakplåt.
- Blanda 50 g socker med 50 g smör och slå i ägget och de finhackade mandlarna. Häll i Boulard Grand Solage Calvados. Placera en matsked av blandningen i varje cirkel med deg och smeta ut den.
- Skala äpplena och halvera dem. Skiva dem sedan tunt. Lägg äppelskivorna i överlappande cirklar ovanpå mandelblandningen och häll över lite rosmarin. Baka i ugnen i cirka 12 minuter på 180 grader. Ringla över karamellsåsen runt och servera.