Vi hittade nånga nyheter på Mitt kök-mässan som pågår för fullt i Älvsjö. 2011 års Nobelchampagne från Vve Fourny & Fils från Nigab blev en succé och kvalar därför in i Systembolagets ordinarie sortiment from 2 oktober. Bröderna Charles och Emmanuel Fourny står bakom den kvalitetsinriktade familjeegendomen.
Fourny 1er Cru Blanc de Blancs är en blend av Premier Cru-druvor från Vertus. Druvorna odlas ekologiskt och skördas för hand. Endast den första pressade druvjuicen används. Fourny vinifierar vin från ett 30-tal olika lägen var för sig, för att få en varierad mängd basviner som sedan resulterar i en mycket komplex smak vid den slutliga blenden. Första jäsningen sker på små träfat och innan de blandas med äldre årgångar till olika ”cuvéer” får vinerna ligga på sin jästfällning till våren därpå. Därefter buteljeras de inför den andra jäsningen som enligt tradition sker på flaska i familjens källare under 30 månader.
Vinet har en gyllene ljusgul färg. Doften är frisk och intensiv med toner av citrus och äpplen. Smaken är medelfyllig med en frisk elegant syra. Toner av rostat bröd och citrus. Krispig, livlig mousse med en finessrik avslutning.