"Ännu ingen återhämtning för hotellen"
23 Apr 2021
Ny data från Benchmarking Alliance som Stockholms Handelskammare analyserat visar att logiintäkterna hos svenska hotell sjunker med 66 procent jämfört med senaste mars-månad utan pandemi, 2019. Det innebär att hotellens intäkter på månadsbasis faller från 1 603 miljoner kronor till 541.
– Den akuta situationen med pandemin måste härdas ut och hanteras, men därefter kommer politiken behöva ta ett stort ansvar för att förutsättningarna att bygga upp en större och starkare besöksnäring förbättras, menar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
I mars 2019 var hotellens beläggningsgrad 61 procent, en siffra som i mars 2021 skrevs till 25 procent.
– Än så länge syns ingenting som kan beskrivas som en återhämtning hos hotellen, så krisen består i besöksnäringen. Det sätter fokus på hur viktigt det blir att vara uthållig i de statliga stöden och fortsätta söka sätt att effektivisera utbetalningarna, för den delen har inte fungerat bra, säger Stefan Westerberg.
I Stockholms län är situationen än mer negativ än i landet som helhet. Logiintäkterna för mars månad backade 78 procent jämfört med mars 2019, från 641 miljoner kronor till endast 142 miljoner kronor.
Beläggningsgraden i motsvarande jämförelse föll från 64 procent till 20 procent.
I så väl Sverige som Stockholms län är snittpriserna per uthyrt rum fortsatt klart lägre än före pandemin.
– Vi är övertygade om att hotellen och det ekosystem av tjänster och upplevelser som är kopplat till det är av otroligt stor viktig för att Sverige och kanske i synnerhet städerna ska vara attraktiva i framtiden, säger. Stefan Westerberg.
Av: Annika Rådlund Källa: Stockholms Handelskammare
23 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"