Grand Hotel Saltsjöbaden satsar på "gammeldags lyx med en modern tvist"
Gustav Otterberg, ny kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden utanför Stockholm.
Tartar på hängmörad oxfilé toppad med ostron, beurre blanc sås och Baerii kaviar samt stekt hummer med tryffel är ett par av de nya rätterna där ledorden är lyx och elegans.
Grand Hotel Saltsjöbaden planerar en omfattande renovering.
23 Mar 2022
Gustav Otterberg kommer senast från Van Der Nootska Palatset där han arbetat som köksmästare, nu är han kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden. Han har nu blivit varm i kläderna efter två månader på den nya tjänsten.
Han berättar att han miljön och att det finns något på hotellet som han tycker att många moderna restauranger saknar.
– Matfilosofin och tankarna kring restaurangen är gammaldags romantik, lyx, elegansen och även det här avslappnade prestigelösa hotellet. Vi har jobbat lite fram och tillbaka men vi jobbar med elegans och lyx och sen är det en smula vintage också. Gammeldags men med moderna tekniker.
Mat i säsong samt närproducerat är också i fokus i många av rätterna.
–En rätt är tartar på hängmörad oxfilé från Faringe utanför Uppsala, toppad med ett ostron lätt värmt i en beurre blanc sås toppat med Baerii kaviar. Bara för att späda på lyxen, förklarar Gustav Otterberg.
Hummer är också en råvara som kommer finns med bland de nya rätterna.
–Det finns inget som osar mer gammeldags lyx än hummer. Vi har en råstekt hummer där vi har tagit hand om alla delarna av hummern, både stjärten, klorna och själva smöret. Det har vi piffat till med lite tryffel och rotfrukter.
Desserterna kommer också variera efter säsong.
– Till en dessert kan det vara sabayonsås som är en av mina favoritsåser, jag tycker är en fin gammal bortglömd sås. Det serverar vi till exempel söta hjortron och lite vaniljglass till. Vi har också knäckiga Madeleinekakor där man använder ett nytt recept med extremt mycket brynt smör och uppvispad äggvita så de blir lite sega men knäckiga på ytan.
Han förklarar att de just nu håller på att sätta den nya menyn. Råvaran kommer vara i fokus på där gamla recept flätas ihop med moderna metoder.
Det är även fler saker på gång i verksamheten.
Grand Hotel Saltsjöbaden har förutom hotellrum både restauranger, barer, bankettsalar, konferensrum och spa.
– Vi har ju nya ägare och de kommer att renovera hotellet. Det är både tak och fasad, fönster och rum och matsal som ska renoveras. Sedan 2022 ägs Grand Hotel Saltsjöbaden av Strandgården Family Office AB, berättar Katarina Romell, som är vd sedan 2019.
I maj öppnar sedvanligt terrassen ut mot Baggensfjärden.
– Platsen för hotellet valdes ju en gång i tiden för att det här var den soligaste platsen och man ville att det skulle efterlikna Monaco.
– För mig har det varit viktigt att maten lätt ska kunna associeras till vad Grand Hotel Saltsjöbaden är och på så sätt skapa en matupplevelse här, avslutar Gustav Otterberg.
23 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: