Han blev Årets kockelev 2023
12 Maj 2023
Årets Kockelev är en av de största satsningar som arrangeras för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna ges en unik möjlighet att visa upp sin talang och kreativitet i köket samtidigt som de får lära sig av erfarna kockar och andra branschaktörer. Årets Kock vill genom tävlingen att eleverna ska få utbildning och bli inspirerade för en framtid inom restaurangbranschen.
–Tävlingen Årets Kockelev är en viktig pusselbit för oss i arbetet att bidra till ungdomars intresse för branschen och för att främja återväxt. Vi får möjligheten att träffa framtidens kockar, bli inspirerade av deras visioner och tankar samt följa med dem på deras resa in i arbetslivet, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.
Temat för årets råvarukorg för samtliga tävlande var regenerativt jordbruk där uppgiften var att tillaga en varmrätt med hängmörad ryggbiff som obligatorisk råvara tillsammans med en tränad rätt.
Från en jury bestående av Sveriges mest meriterande kockar mottog kockeleven Benjamin Eriksson utmärkelsen Årets Kockelev 2023 med följande motivering:
Med fullt fokus, kunskap om råvarorna och en tanke som genomsyrar båda rätterna har vinnaren av Årets Kockelev 2023 via ett mycket fint handlag och ett bra arbete i köket presterat på en väldigt hög nivå.
– I årets tävling har vi fått uppleva otroliga tävlingsbidrag bland finalisterna med inslag av innovation, teknisk skicklighet och genomgående hög nivå på rätterna. Dessa elever är nästa generations kockar och det märks att de har höga framtidsambitioner vilket gör mig väldigt glad, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Kockelev.
På andra plats kom Robert Hansson, Luleå Gymnasieskola och på tredje plats kom Hugo Rundgren, Mjölby Gymnasium Dackeskolan.
–Det känns sjukt kul att få se dessa talangfyllda kockelever. Att i så ung ålder tagit sig dit de är idag och laga mat på en så hög nivå är riktigt bra jobbat, säger jurymedlemmen Viktor Westerlind, kökschef på Operakällaren.
Ny fond för kockelever
Nytt för i år är Årets Kocks nyinstiftade fond Årets Kock Elevfond. Fonden är instiftad för att stötta unga kocktalanger i deras utveckling och ge dem en möjlighet att förverkliga sina drömmar, främja återväxten i restaurangbranschen samt arbeta för en mer jämställd, modern och hållbar arbetsplats för kommande generation.
–Genom ett långsiktigt arbete kan den nyinstiftade elevfonden bidra till att fler får ta del av kunskap och erfarenhet i ett nätverk med Sveriges främsta kockar. Vi hoppas också inspirera fler ungdomar att fortsätta tävla inom matlagning och välja att stanna kvar i branschen, säger Helene Kugelberg.
Paneldebatt
Under tävlingen arrangerades en paneldebatt där olika aktörer inom restaurangbranschen deltog för att diskutera hur de kan samverka ytterligare för att bidra till återväxten och skapa en mer hållbar arbetsplats för framtidens kockar. Medverkande i paneldebatten var bland andra jurymedlemmar i Årets Kockelev 2023, lärare från Restaurangakademien och representanter från bland andra Visita.
Finalister i Årets Kockelev 2023:
Allfred Lilja från Tannbergsskolan, Lycksele
Anton Hultman från Österänggymnasiet, Kristianstad
William Malm från Österänggymnasiet, Kristianstad
Benjamin Eriksson från Dackeskolan, Mjölby
Hugo Rundgren från Dackeskolan, Mjölby
Mohamed Almosawi från Gymnasieskolan Vipan, Lund
Robert Hansson från Luleå Gymnasieskola, Luleå
Tilda Svensson från Apelrydsskolan, Båstad
Jury Årets Kockelev 2023:
Ulrika Brydling, Tävlingsledare Årets Kockelev
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren
Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, Urban Deli
Tommy Myllimäki, Årets Kock 2007, AIRA
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar
Thilda Mårtensson, Commis Bocuse d’Or
Jenny Kvick, Restaurangakademien
Årets Kockelev arrangeras av Årets Kock AB tillsammans med kocken Ulrika Brydling.
Av: Annika Rådlund Källa: Årets kock
Foto: Karina Ljungdahl
12 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"