Ny satsning på ekologiskt i Gävleborg
12 Sep 2024
Ekologiska Lantbrukarna och Organic Sweden har drivit den nationella kampanjen Eko-september sedan 2020. Från och med i år stärks det regionala arbetet i Gävleborg med en särskild satsning. Lokala ekologiska lantbrukare arrangerar evenemang där medborgare får lära sig mer om ekologiskt. Det övergripande syftet med projektet är att öka försäljningen av och kunskapen om lokal, ekologisk mat och dryck.
–Gävleborgs län har en hög andel ekologiskt jordbruksmark, nära 30 procent av allt lantbruk är ekologiskt. Det finns därför ingen motsättning mellan lokalt och ekologiskt, det går att kombinera, säger Emelie Sundin, projektledare på Ekologiska Lantbrukarna.
Ekologiskt lantbruk ger många mervärden, som högre biologisk mångfald, kolinlagring och det bidrar till renare vatten. Djuren på en ekologisk gård får utlopp för sina naturliga beteende som att beta färskt gräs och sprätta i jorden. Ekologiskt bidrar även till den lokala livsmedelsberedskapen då en ekobonde i större utsträckning är självförsörjande på bland annat foder och gödsel.
–Vi hoppas att fler får upp ögonen för alla de mervärden som ekobonden skapar. Mer biologisk mångfald och bättre beredskap - hela samhället vinner på att försäljningen av ekologisk och KRAV-märkt mat ökar, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden.
Projektet sträcker sig över två år och genomförs med stöd från EU genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
12 Sep 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hamburger Börs stänger
Anrika Hamurger Börs i centrala Stockholm stänger med omedelbar verkan
-
Amanda Ledel vann SM i Pâté-Croûte
Amanda Ledel kommer att representera Sverige i VM i Lyon i december
-
Branschprofilerna som kommer att gästa FFCR Göteborg
De kommer att inta scenen på Fastfood & Café & Restaurant Expo:
-
Öppnar två restaurangkoncept i Merkurhuset på Skeppsbron
Den 700 kvadratmeter stora entrévåningen rymmer två restauranger
-
KRAV lanserar produktpriset “Go Organic Award”
Vinnaren kommer att presenteras den 10 oktober på Nordic Organic Food Fair i Stockholm
-
Recept: signaturdrinken Svartvinbär skapad av Högbo Brukshotell & Spa
"Att byta ut lime och citron mot smaksättare från vår natur runt knuten ger både oss som bar och restaurang en utmaning och våra gäster förhoppningsvis en förhöjd känsla av att dricka något gott som är unikt"
-
FFCR lanserar en ny konferens för offentlig sektor
Halvdagskonferensen är riktad till de som jobbar inom den offentliga måltidsverksamheten