1 oktober släpper Sigtuna Brygghus inte mindre än tre nya öl på Bolaget. Unfiltered Lager och East Coast Pale Ale blir mikrobryggeriets två första öl i ordinarie sortiment. Det tredje ölet, Scottish Strong Ale, är ett specialsläpp på endast 4 000 liter.
Det två mikrobryggarna Mattias Hammenlind och Emil Lindén sköter tankarna och kranarna på Sigtuna Brygghus utanför Stockholm. Mattias skapar oftast alkoholstinna kraftpaket som matchar hans musiksmak medan Emil, i sann EU-anda, brygger moderna varianter av klassiska europeiska öl. Trots de olika bryggpersonligheterna har dock Mattias och Emil nu förenats i ett gemensamt öl – Unfiltered Lager på 4,7 procent. Stilen kan liknas vid en tysk Kellerbier vilket innebär ett ljust ofiltrerat öl med anor från medeltiden. Unfiltered Lager är som sig bör naturligt disigt med ett bra bett – även om malten står i fokus.
– Vår Unfiltered Lager är en riktigt frisk durstlöscher som innehåller både viktiga mineraler och nyttiga B-vitaminer, säger bryggmästaren Mattias Hammenlind och Emil Lindén. Förutom att vara en törstsläckare är det även ett grymt matöl. Testa gärna till banan- och currypizza med skivad älgstek eller sublima tyska delikatesser som käsewürst, saurkraut och jägerschnitzel. För lokalpatrioter är enklare svensk husmanskost en höjdare som exempelvis oxjärpar, kåldolmar eller flottig fläskstek.
De pigga tonerna i det ölet kommer från nya zeeländskt humle i form av Pacific Gem och Palisade i kombination med traditionellt tyskt Perle. Malten är tysk pilsnertyp tillsammans med ljus karamellmalt.