Procordia lanserar smart mat – en god nyhet för landets skolbarn. Tillsammans med medicinska hälso- och näringsexperter från forskningscentrat Igelösa Life Science vid Lunds universitet har Procordia utvecklat Felix Smart Mat, klimatsmarta färsprodukter med optimal näringssammansättning, baserat på den senaste hälsoforskningen.
– Målet har varit att skapa den optimala färsprodukten, såväl för hälsan som för miljön. Genom att begränsa mängden kött och tillsätta hirs, havrekärnor och linser till färsen får vi en hälsosammare färsprodukt som leder till ökad mättnad och jämnare koncentrationsförmåga hos våra skolbarn och samtidigt är skonsammare för miljön, förklarar Magnus Selin, direktör Procordia FoodSolutions.
Mat för hälsan
Felix Smart Mat lanseras med en kalkonbiff och nötfärsbiff som båda innehåller hela fullkorn och mindre kött. Biffarna har en hög proteinhalt och hälsosam fettsammansättning.
– När vi utvecklade Felix Smart Mat var vi överens om, utöver att den skulle ha hälsomervärden, att smaken skulle stå i centrum. Det måste smaka gott för att barnen ska vilja äta maten. Våra smaktester bland skolbarn och kostchefer har gett mycket goda resultat, och vi är mycket stolta över den här lanseringen, förklarar Brian Mårtensen, kock och måltidsutvecklare vid Procordia.
Kalkonbiffen görs med svenskt kalkonkött och nötfärsbiff med magert nötkött. Färsbiffarna innehåller hel hirs, hela havrekärnor och ärtprotein. Nötfärsbiffarna innehåller dessutom hela gröna linser. Fullkorn bidrar till hälsan med kostfibrer, järn, kalium, magnesium, folsyra och antioxidanter som vitamin E. Hela fullkorn bryts ned och tas upp långsamt av kroppen.
– Detta leder till stabilare blodsocker och längre mättnadskänsla vilket ger bättre förutsättningar för stabil koncentrations- och därmed prestationsförmåga hos skolbarnen, förklarar Ewa Larsson, nutritionist vid Igelösa Life Science Centre.
– Smart Mat färsbiffar innehåller mer protein än det finns i ordinarie biffar på marknaden trots att vi har mindre kött i dem. Vi har dessutom tre olika sorters proteinkällor – kött-, ägg- och ärtprotein – som samverkar och ger en bra sammansättning av aminosyror som kroppen behöver. I dessa produkter finns det också mer järn än i ordinarie biffar trots en lägre kötthalt, förklarar Brian Mårtensen.
www.procordia.se