Glad snabbmat

Foto: Noodle Mama


Efterfrågan på snabbmat ökar och därmed finns ett ökat behov av nyttigare snabbmatskoncept. Det har Mariko och Arni Thor tagit fasta på genom nystartade Noodle Mama som fått sin inspiration från Tokyo och Tokyobornas sunda inställning till mat.

Mariko Thor vill skapa matglädje. Mariko Thor vill skapa matglädje.

Mariko Thor är född och uppvuxen i Tokyo.­ Hennes man Arni kommer från Island, men har arbetat i Tokyo och nu bor paret i Sverige där de har startat snabbmatskonceptet Noodle Mama.
– Jag åt alltid nudlar med mycket grönsaker när jag var liten. Japaner har alltid haft ett sunt förhållande till mat. De äter inte för mycket och inte för lite. Dessutom är maten nyttig och mångsidig, säger Mariko Thor.

Nytt snabbmatskoncept
Tillsammans med sin man kom hon på idén att starta ett helt nytt snabbmatskoncept med inspiration från den japanska huvudstaden.
– Vi är också vana att det ska vara roligt att äta. I Japan pratar man mycket om att glädje förlänger livet och jag tror att deras långa liv har förklaring i att de äter hälsosamt och har en tradition av matglädje.
Det nya konceptet handlar om happy healthy eating med fiberrik, fettsnål asiatisk mat i en glad miljö. Restaurangen på Kungsholms­gatan i Stockholm har glatt gula bord och en logga med en glad japansk­ tjej. Brickorna­ är färgstarka med inspiration från filmaffischer.­
– Vi ville skapa en glad och välkomnande miljö med mycket lekfullhet.­ Maten är också färgglad och vacker,­ det är viktigt hur maten ser ut, säger Mariko Thor.

9.NoodleMama_3 Noodle Mama har öppnat på Kungsholmsgatan i Stockholm.

Naturliga ingredienser
Paret tog hjälp av kocken Erik Gustafsson, som arbetat­ för Melker Andersson, för att utarbeta menyn.
– Vi ångkokar maten för att behålla så mycket näringsämnen­ som möjligt och låter grönsakerna­ vara ganska krispiga. Vi använder­ oss också av enbart­ naturliga­ ingredienser. Juicerna gör vi själva till exempel.­
Konceptet är enkelt. Kunden får själv välja mellan sobanudlar eller­ risnudlar och biff, kyckling eller tofu. Varje noodle bowl innehåller sju sorters grönsaker. Sedan­ återstår att välja mellan fyra dressingar eller om man vill ha nudelsoppa.
Tanken är att Noodle Mama ska vara ett kedje­koncept med flera butiker.
– Vi hoppas att vi kan öppna nästa Noodle Mama inom kort. Vår ambition är att förbättra människors­ matvanor i ett område i taget. Vi valde Kungsholmen­ som första etableringsställe för där verkar människorna­ vara öppna för något nytt, dessutom måste man ju börja­ någonstans, säger Mariko Thor och skrattar.

Fakta Sobanudlar
Främsta hälsofördelarna:

  • Extremt låga nivåer av kalorier och fett.
  • Rikt på C-vitamin.
  • Innehåller vitamin B1, B2 och E.
  • Innehåller högkvalitativt boveteprotein.
  • Stort innehåll av diet-fiber.
  • Kalorier är en enhet i mat som har potential att producera energi. Energin från kalorier omvandlas om den inte förbränns till fett och lagras i kroppen. C-vitamin innebär ett uppsving för ditt immunsystem och din energinivå. Vitamin B1, B2 och E förhindrar trötthet och fördröjer åldrandet. Boveteprotein förhindrar överdriven fettlagring. Fiber hjälper kroppen att sänka kolesterolvärdena och därmed blodtrycket.

Fakta Risnudlar
Främsta hälsofördelarna:

  • Höga nivåer av mangan-mineraler.
  • Tiamin.
  • Fosfor.
  • Mangan används för att bygga skelett, blod och annan bindväv. Tiamin hjälper till att göra nervsystemet avslappnat = minskar stressen. Fosfor är livsviktigt för energiproduktionen och utbyten på en rad.

Text: Jenny Marcuson
Foto: Noodle Mama

Läs också