Filterpatron säkrar smaken på kaffet

13.kaffe_1En god kopp kaffe består av 98 procent bra vatten och även vatten som smakar gott kan behöva lite hjälp för att åstadkomma ett förträffligt kaffe. Även om stor möda har lagts på valet av rätt kaffeböna, rostning, hantering och malning så är vattnets kvalité avgörande för smaken liksom för kaffemaskinens funktion.
EVERPURE som ingår i Water Technologies Group of Pentair, har tagit fasta på behovet av att skydda maskinen mot både kalk och korrosion. På marknaden finns nu filterpatronen claris-ultra med unik kapacitet och funktion som dels avhärdar vattnet till maskinen dels balanserar pH-värdet.
Filterpatronen tillverkas i fem storlekar, från 2 500 liter till 20 000 liter vatten. Servicen sköter man själv genom att byta filter en gång om året. Och gästerna kan aerbjudas ett kaffe som optimerar smaken från kaffebönan utan bismak från vattnet.
Vatten innehåller en rad ämnen, både naturliga och tillsatta, som kan
påverka smaken på det kaffe du brygger och skada maskinutrustningen.

• Klor – Vanlig tillsats i vattnet för att döda bakterier och andra organismer. Klor ger smak på drycken och är aggressivt mot metall, kan ge upphov till korrosion.

• Smak och lukt- Kan vara resultat av avlagringar i ledningsnätet, olika naturliga ämnen eller ledningars material. Påverkar kaffets smak och lukt.

• Mineraler i vattnet- Lösta mineraler, salter och metaller finns alltid i vatten och är en vital komponent för en god kopp kaffe. Det är därför viktigt att en del av dessa finns kvar även efter behandling av vattnet.

• Hårdhet- Ytterligare en avgörande faktor vid kaffebryggning. Vattnets hårdhet påverkar möjligheten för vattnet att tillgodogöra sig smakämnen från t.ex. kaffe. Hårt vatten har svårt att lösa ut aromerna, för mjukt vatten ger onaturligt kraftiga smaker.

• Temporär hårdhet- Temporär hårdhet är den del av Totala hårdheten som fälls ut när vatten värms eller kyls. När den temporära hårdheten fälls ut bildas avlagringar. Kalkavlagringarna orsakar problem i utrustningen såsom droppande ventiler och ojämn värme.

• pH- Vattnets surhet. Kan påverkas av vattenbehandlingsutrustning. För en jämn kaffekvalitet är det viktigt att pH-värdet är stabilt. Surt vatten kan även orsaka korrosion på maskinen.

www.tvsab.se

Läs också