Grand Hôtel lanserar One Planet Plate

"Vi ser en växande efterfrågan på hållbara alternativ inom konferenser och event"
Nu lanserar Grand Hôtel Stockholm sin första One Planet Plate-rätt.
Nu lanserar Grand Hôtel Stockholm sin första One Planet Plate-rätt.

Grand Hôtel Stockholm lanserar nu sin första One Planet Plate-rätt, ett initiativ framtaget av Världsnaturfonden WWF för att inspirera till hållbara matvanor.

Syftet med One Planet Plate är att göra det enklare för både privatpersoner och restauranggäster att välja måltider som är både klimatsmarta och främjar den biologiska mångfalden. Som första rätt presenterar Grand Hôtel ett alternativ till Verandans svenska klassiker köttbullar med potatismos, i en klimatsäkrad, växtbaserad tappning.

Första One Planet Plate- rätten
Grand Hôtels första One Planet Plate-rätt är en klimatsmart tolkning av köttbullar med potatismos, med växtbaserade bullar gjorda på en utvald blandning av grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

–Vi vill inspirera våra gäster att göra medvetna val utan pekpinnar. Lanseringen av vår första One Planet Plate är ett viktigt steg i vårt arbete för att bli en ännu mer hållbar destination. Det ger oss en möjlighet att tänka innovativt och utmana oss själva, utan att kompromissa med vare sig smak eller den höga kvalitet som Verandan utmärker sig för, säger Pia Djupmark, vd Grand Hôtel Stockholm.

One Planet Plate är ett initiativ som utvecklades av Världsnaturfonden WWF 2018 för att stötta såväl restauranger som hushåll att enkelt servera hållbara måltider. Initiativet syftar till att minska måltidernas klimatavtryck och främja biologisk mångfald.

För att en måltid ska kvalificera sig som en One Planet Plate-måltid måste den uppfylla ett antal kriterier kring klimat och biologisk mångfald, formulerade av WWF. Rättens klimatpåverkan får inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid för lunch och middag, och ingredienserna ska dessutom uppfylla kraven för biologisk mångfald enligt WWFs guider för kött, fisk och vegetabilier.

–När en institution som Grand Hôtel Stockholm tar ett aktivt steg mot fler hållbara alternativ på menyn, sätter det en standard i branschen och visar att hållbarhet och femstjärnig gastronomi kan gå hand i hand. Det visar på vikten av att stora aktörer tar ansvar och inspirerar både sin bransch och sina gäster att driva utvecklingen framåt”, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Under våren 2025 breddar Grand Hôtel sitt One Planet Plate-erbjudande och lanserar även en event- och konferensmeny som följer WWFs riktlinjer för One Planet Plate. Genom att erbjuda hållbara mötesalternativ vill Grand Hôtel nå en ny och medveten målgrupp.

–Vi ser en växande efterfrågan på hållbara alternativ inom konferenser och event. Med detta initiativ hoppas vi på att attrahera gäster som efterfrågar gröna möten. Vi hoppas att fler aktörer inom den svenska hotell- och restaurangnäringen tar vid, för att erbjuda fler hållbara val”, avslutar Pia Djupmark.

Läs också