Wienercaféet nyöppnar

– Peter Nordin och jag träffades och vi pratade samma språk och hade samma dröm om det franska patisseriet
i Stockholm. Det känns helt rätt att vara en del i att skapa Stockholmarnas nya Grand Café, säger Daniel Lindeberg,
tidigare en del av hyllade stjärnduon Frantzén/Lindeberg.

Wienercaféet grundades 1904 av en österrikisk konditor. Sedan dess har caféet och konditoriet legat beläget på samma adress, Biblioteksgatan i Stockholm. Efter en genomgripande renovering fortsätter satsningen, nu med PDF Brasserie Group med Peter Nordin i spetsen och Daniel Lindeberg som gastronomiskt ansvarig.

Wienercaféet är beläget på Biblioteksgatan 6-8 i Stockholm. Wienercaféet är beläget på Biblioteksgatan 6-8 i Stockholm.

Den stora snackisen är att Daniel Lindeberg från Frantzén/Lindeberg har rekryterats till nysatsningen.­
– Men det är inte alls så konstigt. När jag slutade på Frantzén/Lindeberg så funderade jag på vad jag skulle göra. Jag funderade på om jag skulle öppna ett bageri. När Peter Nordin ringde och berättade om den här idén så fick vi bra kontakt. Vi älskar båda Paris och vi har båda haft drömmen om ett eget café.

Wienercaféet har 100 sittplatser när bakgården öppnas upp finns det plats för 75 gäster till. Wienercaféet har 100 sittplatser när bakgården öppnas upp finns det plats för 75 gäster till.

Wienercaféet som idé är sprunget ur en fransk tradition med släktskap från både Sverige och Wien. Tanken är att forma en ny typ av besöksnäring, som inte riktigt finns i Sverige eller i Stockholm. En offentlig plats för både korta och långa besök. Allt från kaffe och ett bakverk till en sallad eller crêpes med vin och ­champagne.
Att få utveckla ett av stadens mest anrika caféer lockade den ­kände stjärnkrögaren.
– Jag känner mig superladdad och glad över att vara tillbaka i köket. Vi har lagt stor tyngd på bakverken och det är med stolthet jag kan säga att vi kommer att erbjuda Stockholms och förmod­ligen Sveriges bästa bakverk, fortsätter Daniel Lindeberg.

Peter Nordin tänker ringa i klockan utanför Wienercaféet varje gång det vankas nybakade wienerbröd, det vill säga tre gånger om dagen. Peter Nordin tänker ringa i klockan utanför Wienercaféet varje gång det vankas nybakade wienerbröd, det vill säga tre gånger om dagen.

– Jag är väldigt glad att Daniel vill vara en omistlig del av detta.­ Vi saknade en pusselbit i detta koncept, den person som skulle vara kreatör och inspicient för det gastronomiska. Då ­existerade ­egentligen bara en enda person i Stockholm, förklarar Peter Nordin.­
– Från början skulle jag vara kreatör men nu har jag blivit ­gastronomiskt ansvarig, men det är kul, berättar Daniel­ Lindeberg.

Ringa i ”wienerbrödsklockan”
Wienercaféet har 100 sittplatser när bakgården öppnas upp finns det plats för 75 gäster till. Målet för det nya caféet är att vara ett stockholmskt Grand Café av parisiskt snitt.
– Här kommer man kunna avnjuta en välbakad baguette, en mumsig tårtbit och en kopp kaffe eller varför inte ett glas vin, ­säger Peter Nordin.
Vid entrén sitter en klocka, den planerar han att ringa i tre ­gånger per dag för att uppmärksamma alla i området om att det finns ­nybakta wienerbröd.
– På andra ställen bakar man på nätterna. Vi kommer i stället att satsa på nybakat direkt från plåten. Ett wienerbröd som har legat länge blir kladdigt och ser inte alls roligt ut, här kommer man istället­ får uppleva hur det är att äta ett riktigt wienerbröd.
Han kommer att ringa i klockan i ottan, vid klockan sju, vid lunchtid och på eftermiddagen, vid afternoon-tea. Mobil­telefonens ringklocka är ställd på de olika klockslagen då det ska bakas så att rutinen inte glöms bort.

Inspirationen kommer från Paris och Wien med servering vid borden. Inspirationen kommer från Paris och Wien med servering vid borden.

Han vill också poängtera att själva kärnan med caféet är att kunna­ njuta, dofta och andas en atmosfär utan att det självklara är att kunden måste köpa något.
– Hit ska man även kunna komma för att beundra bakverken.
Bakom glasdisken bakas det för fullt och gästerna har full insyn. Prinsesstårtorna står på rad.
– Vi gör allting själv, vi gör även egen marsipan. Vi vill inte ändra grundtanken och grundsmaken på en klassiker som prinsesstårta, men här är prinsesstårtorna de bästa, säger Daniel Lindeberg och ler.

Wienercaféet
Wienercaféet ingår nu i Pdf Brasserie Group tillsammans med Restaurang Prinsen, Zink grill, il Tempo, Brut bar och Villa Godthem.

Text & foto: Annika Rådlund

Läs också