Recept: Stina Almroths kanelbullar

Recept på saftiga och smakrika kanelbullar
Kanelbullar från boken Fika-Made in Sweden, av Stina Almroth
Stina Almroths saftiga kanelbullar.


Saftiga och smakrika bullar med fullkorn bakade i muffinsform. Receptet är Stina Almroths, ordförande i svenska FikaAkademin och författare till boken, FIKA – Made in Sweden, som hon skrev för en internationell publik och därför på engelska. Snart får vi se hennes bok på svenska. Stina Almroths kanelbullar bakas med torrjäst och fullkornsmjöl, gräddas i muffinsform för jämn värmefördelning och fylls med klassisk kanelfyllning, med möjlighet att lägga till dadlar för extra sötma och fibrer.

Förberedelsetid: 30 minuter

Aktiv tid: 30 minuter

Passiv tid (jäsning): 60 minuter

Totalt: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: Medel

Ugn: 225–250 °C

Muffinsform

Stinas Almroths kanelbullar

Ingredienser 24 st

Deg

  • 5 dl Valio laktosfri mellanmjölk 1.5%
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 dl ljummet vatten (ca 41°C före jäst)
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 13–14 dl vetemjöl (minst 25 % fullkorn eller finmalet fullkornsmjöl)
  • 150 g Valio laktosfritt smör



    Fyllning
  • 100 g Valio laktosfritt smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 tsk kanel
  • 200 g urkärnade dadlar, i bitar (valfritt)



    Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • pärlsocker


    Instruktioner
  • 1 Blanda ljummet vatten, 1 ½ tsk socker och torrjäst i en värmd kopp. Ställ åt sidan tills det bubblar ordentligt. För att skynda på processen kan du ställa koppen i varmt vatten. Torrjäst kräver lite högre temperatur än färskjäst för att komma igång.  Vattentemperaturen kan med fördel vara ca 41°C – 38°C.
  • 2 Blanda 1 ½ dl socker och kardemumma i en degbunke.
  • 3 Smält smöret, tillsätt mjölken och häll i degbunken. Tillsätt jästblandningen. Kontrollera att degspadet inte överstiger 37°C.
  • 4 Tillsätt hälften av mjölet. Arbeta in resten lite i taget tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och täck med en duk. Låt jäsa ca 30 min.
  • 5 Smörj muffinsformen eller placera pappersformar i den.
  • 6 Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ca 30×40 cm rektangel.
  • 7 Bred på hälften av smöret, strö över hälften av socker, kanel och ev. dadlar. Rulla ihop och skär i 12 bitar. Upprepa med den andra halvan.
  • 8 Placera bullarna i formarna. Låt jäsa under duk ca 30 min.
  • 9 Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • 10 Grädda mitt i ugnen i 225–250°C, ca 10 minuter tills bullarna fått fin färg.
  • Tips! Muffinsformar förhindrar att bullarna bränns undertill och ger saftigare bullar. Fullkornsmjöl ger mer smak och gör bullarna hälsosammare.

Läs också